sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Kouvola / Säkkijärven miestyökoulun muistolaatta

Jees, lomalla ollaan! Toisaalta ei vielä tunnu ollenkaan lomafiilikseltä, koska melkoinen määrä työhommia jäi tekemättä ennen lomillelähtöä. Niitäpä tässä pitäisi tehdä, mutta jotenkin ajatukset ovat huomisessa lähdössä kaverini mökille, missä on edessä perinteinen syysrieha. Tarkoitus olisi laittaa kaverini mökki talviteloille, kenties jo kolmattakymmentä kertaa. Perinteistä ei siis luovuta, eikä luovuta myöskään mökkireissumme aloitusbiisistä eli Klamydian Vanha ystävä kappaleesta. Sen sanat osuvat aina niin hyvin kohdilleen....

Laiskana miehenä Willimies hurautti pääoven eteen ja parkkeerasin laatan kupeeseen


Muutenhan loma mennee kotosalla, koska eihän tässä oikein mihinkään enää arvaa mennä. Tarkoitukseni olisi selvitä tästäkin kriisistä osumitta ohitse ja jatkaa sitä normaalia elämää kenties jo vuonna 2022? Kaikkea murhetta sitä luonto meidän riesaksemme asettaakin polun varrelle!

Koska olen Lappeenrannasta ja kaiken lisäksi SaiPan ikifani, niin murhetta mieleeni tuo myös jo pitkään kestänyt vääntö Lappeenrannan uudesta jäähallista tai keskustaan toteutettavasta monitoimihallista. En vaan jaksa käsittää lappeenrantalaisten päättäjien asennetta, että halli on pakko rakentaa Kisapuistoon, vaikka perinteet sen sinne vaatisivatkin rakentaa. Kyllä nykypäivänä keskustavaihtoehto nykyaikaisine monitoimiareenoineen on vaan se juttu! Sillä sitä keskustaa saataisiin elävöitettyä, jos millä. Valitettavasti pahoin pelkään päättäjiemme valitsevan huonomman(3 miljoonaa halvemman) vaihtoehdon. 

Uskallan luvata, että monitoimiareenan hinnanerotus saadaan veroeuroina kurottua umpeen moninkertaisesti hallin elinkaaren aikana. Hallilla käyvä väki jättää tapahtumailtoina takuulla euroja keskustan alueelle muuallekin, mutta kun kaikki tuntuvat vain miettivän tätä päivää.... Ehkä meillä täällä Lappeenrannassa on vaan liikaa näköalattomia päättäjiä. Niinpä sitten tässä julkisesti ilmoitan, että aion henkilökohtaisesti katsoa kuinka kukakin valtuustonjäsen äänestää ja ensi kevään vaaleissa yksikään Kisapuistoa kannattanut edustaja / puolue ei tule saamaan minun ääntäni. Samaa mieltä tuntuvat olevan kaikki ystävänikin, joten tulevissa kunnallisvaaleissa monen palli tutisee....... vaan nyt blogin aiheeseen!

Murhetta oli myös äitini suvun kotiseuduilla vuosien 1939 - 1944, jolloin Säkkijärven pitäjä Karjalan kannaksella piti pariin otteeseen tyhjentää omaisuudesta ja ihmisistä. Niinpä sinne jäi sukutalo ja muistot, joita olen viime vuosien aikana käynyt verestelemässä vuosittain ja myös piipahtanut sukumme talon raunioilla. Tänä vuonna tuo toiviomatka jää tekemättä ja hitostako sen tietää, jos vaikka ensi suvenakaan ei sinne pääse. 

Muistolaatassa on kuvattu alkuperäinen koulurakennus


Säkkijärven evakuointi, kuten muidenkin paikkakuntien, tarkoitti myös instituutioiden siirtämistä tänne kanta - Suomeen. Niinpä Säkkijärvellä vuonna 1887(joidenkin lähteiden mukaan 1885) toimintansa aloittanut Säkkijärven miestyökoulu siirrettiin Kouvolaan. Tämä siirto on pohjana nykyisen Kouvolan ammattiopistoon kuuluvan Kouvolan käsi- ja taideteollisuusoppilaitokselle. Tästä muistutuksena ilmeisesti Säkkijärvi-seura on käynyt kiinnittämässä muistolaatan ammattiopiston seinään. Koska tämä on tapahtunut, niin sitä en tiedä!  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita