lauantai 14. marraskuuta 2020

Suursaari / Suursaaren hautausmaa

Taas on viikko vierähtänyt ja on uuden julkaisun vuoro. Tällä kertaa liikutaan paikassa, jossa en ole koskaan käynyt, mutta eipä ole käynyt moni muukaan! Kyseessä on Suomenlahden suurimman saaren Suursaaren hautausmaa, mistä assistentti Pirhonen onnistui saamaan kuvia venäläisten kontaktiensa kautta. Luvassa on siis valokuvia, joita ei liene liiemmin olevan esillä Internetissä, ainakaan suomenkielisillä sivustoilla. 

Suursaarella asuttiin jo aikojen alussa heti jääkauden jälkeen. Sen jälkeen sen kohtalona on ollut kuulua milloin Ruotsiin, Suomeen, Venäjään,Saksaan ja Neuvostoliittoon. Nykyiseen Venäjään alue on kuulunut virallisesti vuodesta 1947 lähtien, mutta todellisuudessa alue siirtyi itänaapurille jo vuonna 1944. Sen jälkeen alueelle pääseminen on ollut hankalaa, johtuen sen sotilaallisesta merkityksestä ja kuulumisesta Venäjän rajavyöhykkeeseen.

Ensimmäisen kerran Suursaari mainitaan historiallisissa asiakirjoissa keskiajalla, tosin nimellä Hogland. Seurakunnallisessa merkityksessä Suursaarelaiset kuuluivat aluksi Vehkalahteen. Sieltä kirkonasiat siirtyivät Uudenkaupunginrauhan jälkeen Jhanneksen kappelin alaisuuteen, minkä jälkeen lopulta heidät siirrettiin vuonna 1817 Kymin seurakuntaan. Tätä välivaihetta ei tosin kestänyt kauan, koska 1838 Suursaaresta muodostettiin oma seurakunta. 

Lienevätkö luodinosumia....



Paikallinen suurmies?

Takana näkyy hautausmaan aitaa

Yksityiskohta hautakivestä

Kivet näyttävät saaneen olla rauhassa

Suursaaren hautausmaan portti


Suursaarella oli rakennettu oma kirkko jo vuonna 1768, joka toimi aktiivisessa käytössä aina sotiin saakka. Ensimmäinen se ei kuitenkaan ollut, mutta vanhemmista ei ole säilynyt tietoja. Tarkkaa tietoa viimeisen kirkon kohtalosta en löytänyt, mutta mitään siitä ei ole enää jäljellä.  No, kenties kivijalka on vielä paikallaan. Sijainniltaan se sijaitsi Suursaaren pohjoisosassa Suurkylän vieressä Kappelniemessä. Samalta paikalta löytyi myös suursaarelaisten hautausmaa, mistä omat kuvanikin ovat.

Valitettavasti assistentti on unohtanut ilmoittaa minulle venäläisen henkilön nimen, joka otti nämä kuvat. Ne lisään kyllä, jos nimi tulee vielä tietooni. 

PS. Jäljellä on enää 10 kohdetta, jotka esittelen ennen joulua. Sitten on taas aika hiljentyä, koska uusia kohteita ei ole kuvattuna, eikä kyllä tiedossakaan. On siis taas aika pitää luova tauko ennen kuin blogi heräilee joskus henkiin.....

2 kommenttia:

  1. Harvinaisen hyvin säilynyt hautausmaa!
    Volmari Porkasta wikipedia kertoo lisää.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kuvista! Niitä on ollut vain historioissa vanhoilta ajoilta, mikä sekin on hyvä. Blogin kuvista löytyi sukuuni kuuluneita. Suursaaressa oli aikoinaan Suurkylä ja siitä etelään Kiiskinkylä. Volmari Porkka myös liittyi jotenkin sukuuni, hänestä löytyy myös Risto Anttilan tekemä kirja.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita