tiistai 17. lokakuuta 2017

Viipuri / Pyhän Annan kruunun muistomerkit

Viipuri on kaupunki, mikä on vaihtanut omistajaa useasti. Milloin minkäkin porukan lippu on nostettu Viipurin linnan tornin huipulle kertomaan kuka kaupunkia hallitsee. Historialla on taipumus toistaa itseään ja rajoja siirretty monia kertoja, joten hitostako sen tietää jos vaikka siniristilippukin liehuu vielä joskus tornin huipulla? Koska nyt ei pikaista muutosta ole luvassa, niin palataan ajassa taaksepäin vuoteen 1710, jolloin ruotsalaiset heitettiin pois Viipurista näillä näkymin viimeisen kerran.
1710 valtauksen muistomerkki 

Kuten viime vuosisatoina useasti, niin kysymys oli etenkin Pietarin turvallisuudesta. Kaupunkihan oli perustettu Pietari Suuren toimesta vuonna 1700 ja se vaati ympärilleen maata turvakseen. Suuri pohjan sota oli syttynyt Venäjän ja Ruotsin välille ja Pietari päätti käyttää tilaisuutta hyväkseen. Ensimmäinen yritys Viipurin valtaamiseksi epäonnistui vuonna 1706, mutta vuonna 1710 Viipuri antautui 77 päivän piirityksen jälkeen. Kaupunki vaihtoi omistajaa!
"Venäläisille sotilaille, jotka kaatuivat Viipuria vallattaessa"

Sotatoimien johdossa toimi amiraali Arpaksin, jonka johdolla 13000 miestä sai tehtäväkseen valloittaa Viipurin. Joukot saivat lisää vahvistusta Venäjän laivaston saapuessa paikalle Pietari Suuri mukanaan. Juhannnuksen kieppeillä piiritystä oli jatkunut jo 77 päivää ja apua Ruotsista ei näyttänyt olevan tulossa, jolloin eversti Stiernstråle päätti antautua. Viipuri kuului nyt Venäjään vaikka asia lopullisesti vahvistettiin vasta vuonna 1721 Uudenkaupungin rauhassa.  
Vierestä löytyy hauta

"Tässä lepäävät 30 Pietari suuren armeijan Viipurib valtaukseen v.1710 osallistuneen sotilaan jäännökset. Ikuinen muisto heille"

Tämän onnistuneen sotaretken kunniaksi venäläiset ovat pystyttäneet kaksi muistomerkkiä Pyhän Annan kruunun ulkopuolelle. Muistomerkkien iästä, tekijästä ja mistään muustakaan en tiedä valitettavasti mitään. Kenties jälleen kerran teistä lukijoista olisi apua? Kiitos jo etukäteen...

1 kommentti:

  1. Tuo obeliski on pystytetty alun perin 1910, paljastustilaisuus oli 26.6.1910, siis päivää ennen Pietari Suuren patsaan paljastamista. Vuoden 1710 valtauksen 200-vuotisjuhliin liittyen.
    Mutta onko tuo nykyinen kuvassa oleva jostakin kaivettu alkuperäinen vaiko kopio? Alkuperäinen käsittääkseni hävitettiin tai siirrettiin pois pian Suomen itsenäistyttyä. Tämä nykyinen ilmestyi paikalle joskus 1990-luvulla tai 2000-luvun alkuvuosina.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita