Historianopettajana olen kiinnostunut kaikesta vanhasta ja kun se vielä liittyy sekä muistomerkkiin/-laattaan, niin silloin olen otettu. Tämän kertaisessa kohteessa yhdistyvät nuo kaikki asiat. Parasta kaikessa on se, että täällä on huolella ylläpidetty vanhoja perinteitä ja paikan historiaa. Mikään organisaatio ei ole mielestäni kestävällä pohjalla, jollei historiaa vaalita. Historiattomuus ja juurettomuus vievät isotkin organisaatiot, jopa kokonaiset valtiot, turmioon, jos perinteet unohdetaan. Valitettavasti me suomalaiset olemme vähän sellaisia! Ajankohtaisempana uutisena aiheesta kaiketi isänpäivän korvaaminen läheisenpäivänä......miksi, kysyn minä?
Kouvolassa nykyisessä Yhteislyseon lukiossa perinteet ovat kaikkien nähtävillä joka päivä. Sisäänkäynnin vieressä on talon seinään kiinnitetty muistolaatta, joka kertoo lukion historiasta aina vuoteen 2015 saakka. Tuolloin näet P.Koskisen valamalla tekemä laatta kiinnitettiin koulun seinään. Se kertoo koulun historian monista vaiheista luettelomaisesti. Itse yritän avata tuota historiaa edes vähän...
Koulun seinältä löytyy muistolaatta, vaikka koulun nimeä ei ole päivitetty seinään |
Kouvolan suomalainen yhteiskoulu perustettiin 1903 ja se oli aikanaan Suomen toinen maaseudulle rakennetttu oppikoulu. Muutamaa vuotta myöhemmin uusi koulurakennus valmistui Salpausselänkadun varteen. Tämän monet iäkkäät kouvolalaiset muistavat puulyskana. Muutoksia kuitenkin oli edessä ja vuonna 1929 koulu siirtyi Suomen valtion haltuun ja koki ensimmäisen nimenvaihdoksen, koska se nimettiin Kouvolan yhteislyseoksi.
Nykyisen koulun juuret ovat osiltaan luovutetussa Karjalassa, josta talvisodan jälkeen siirtyi Viipurin toinen tyttökoulu Kouvolaan ja aloitti toimintansa Kouvolan tyttölyseona. Vanha yhteislyseo muuttui pikkuhiljaa poikakouluksi, saaden jälleen uuden nimen - Kouvolan lyseo. Tyttölyseolle valmistui uusi koulurakennus 1949, mikä on nykyinen Yhteislyseon lukio. Poikakoulu muutti naapuritontille 1961. Tiedossa oli taas muutoksia...
Kouvolan lukioiden historiaa |
Molemmat lyseot yhdistettin 1973 yhteislyseoksi, joiden kanssa yhteistyössä toimi 1971 perustettu iltalinja. Jälleen oli edessä nimenmuutos, koska poikalyseo sai käyttöönsä vanhan nimensä Kouvolan yhteislyseo, kun taas tyttökoulu sai viipurilaisia perinteitä korostavan Torkkelin yhteislyseo nimen.
Signeeraus laatasta löytyy |
Peruskouluuudistuksen myötä 1975 kouluista muodostettiin kaksi lukiota, Palomäen lukio ja Torkkelin lukio. Lopulta ne yhdistettiin vuonna 1980 ja koulu sai nimekseen Kouvolan lyseon lukio. Myöhemmin vuonna 1991 iltalinja muutettiin itsenäiseksi iltalukioksi. Viimeisin muutos tapahtui 2015, jolloin Kouvolan yhteiskoulun lukio ja Kouvolan lyseon lukio yhdistettiin yhdeksi isoksi yksiköksi. Tämä viimeisin muutos ei näy P. Koskisen muistolaatassa. Olisiko aika tilata uusi?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita