keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Petroskoi / Leninin patsas*

Muistomerkit pystytetään usein pönkittämään valtioiden itsetuntoa ja ne myöskin heijastelevat aikaa. Nykyisin Venäjällä Lenin on vielä pysynyt turvassa patsaankaatajilta, mutta Stalinin patsaita ei ole enää missään, vaan ne on sulatettu uusintakäyttöön. Vähän vastaava tilanne oli jatkosodan aikana, kun suomalaiset valloittivat alueita Karjalasta ja saavuttivat Petroskoin lokakuussa 1941. 
Lenin Petroskoissa suomalaisten saapuessa (SA-kuva)

Patsaan purkaminen oli iso operaatio (SA-kuva)

Leninin pää lähdössä kohti hiekkakuoppaa historian roskatunkiolle (SA-kuva)

Lenin vaihtui kenttätykkiin (SA-kuva)

Sieltä suomalaiset löysivät jättimäisen Leninin patsaan ja sehän piti saada pois pilaamasta katukuvaa. Aika nopeasti patsas purettiinkin vaikka se ei ollut mitenkään helppo operaatio patsaan koon takia. Itsestään Leninin pää painoi pari tonnia! Lopulta purkaminen kuitenkin onnistui ja patsaan osat raijattiin Lohijoen törmästä löytyvään maakuoppaan. Tilalle suomalaiset asettivat nähtäväksi vanhan talvisodassa Summan taisteluissa mukana olleen kenttätykin.
Patsas jalustoineen on jättimäinen

Uudelleenkasattuna Lenin katselee ikuista tulta

Nykyisin Leninin patsas on jälleen palautettu alkuperäiselle paikalleen ja se onkin massiivisen kokonsa takia maamerkki, mitä ei voi olla huomaamatta. Osuihan tuo meidänkin kulkureitille, joten pakkohan se oli kesällä 2013 ikuistaa, vaikka silloin minulla ei ollut pienintäkään aikomusta julkaista blogissa näitä Venäjältä löytyviä kohteita. Niin se aika muuttuu omaltakin osaltani.... 
Kesällä 2013 oli näköjään kuuma

Antanee vähän käsitystä mittasuhteista
Päivitys 4.11.2017

Kävin eilisehtoona kurkkaamassa elokuvan Tuntematon sotilas III ja kuinka ollakaan. Petroskoissa jököttävä Leninin patsas ja sen paikalle myöhemmin  sijoitettu kenttätykki vilahtavat filmillä. Enpä olisi osannut mokomaa arvata! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita