torstai 23. marraskuuta 2017

Tammiselkä / Suomen lippu*

Kesällä 2017 kurvailin jonkun verran Karjalan kannaksella, mutta aika vähiin tuo jäi, syistä joista en halua julkisesti kertoilla kaikelle kansalle. No, jäipähän ensi suveksi enemmän kuvattavaa! Tarkoitus olisikin saada ensi suvena kuvattua kaikki kannakselta tietämäni kohteet ja siirtyä pikkuhiljaa Laatokan pohjoispuolelle, minne aion mennä assistentti Pirhosen Lada Nivan kyydillä. Voinpahan keskittyä kerrankin kartturin rooliin ja pitää huolta nestetankkauksesta....
Siellähän se kivenmurikka on

Laatokan pohjoispuolella onkin paljon kohteita kuvattavaksi ja turha kuvitellakaan, että saisin ne kuvattua yhden kesän aikana. Se ei ole mahdollista, mutta onhan noita muitakin kesiä kuvausreissuille. Voihan tuo olla, että joku reissu heitetään Williladynkin kanssa noilla tanhuvilla, mutta saas nyt nähdä. Siellä on omat haasteensa!

Vaikka ajatukset nyt karkasivatkin Laatokan pohjoispuolelle, niin palataan silti Karjalan kannakselle Mainilan kylän pohjoispuolelle. Ennen sotia Kivennavan pitäjän valtakunnan rajan kupeessa oli noin 50 talon kokoinen Tammiselän kylä. Muutenhan tuo nyt ei ollut silloin, kuten ei ole vieläkään kovin kummoinen paikka. 
Suomen lippu oli kuorrutettu punaisella maalilla

Tienvarrella kasvaa talojen kupeessa saatanalliset määrät jättiputkea ja siellä ihmiset yrittävät kitkutella jokapäiväistä leipäänsä. Muutama teollisuushallikin kylän alueella oli, mutta me etsimme jotain muuta, nimittäin tienvarren suureen kiveen maalattua Suomen lippua, jonka yläpuolella lukisi Tammiselkä. Löytyihän se lopulta, mutta joku paikallinen oli käynyt huitaisemassa punaisella maalilla Suomen lipun peittoon. Ei mikään jättiyllätys, koska itse tekisin saman jos naapurustoon iilmestyisi sirppi ja vasara lippu!

Se onkin sitten täysin eri juttu, kuka on kiveen alunperin maalannut Tammiselän kylännimen ja Suomen lipun? Minulla ei ainakaan ole siitä tietoa, mutta mielelläni päivitän tiedot kohdilleen, jos joku osaa auttaa....

Päivitys 25.11.2017
Joskus tuntuu, että minusta on tullut vähän laiska etsimään tietoa esittelemistäni paikoista, mutta onneksi lukijat ovat tarkkoina ja jeesaavat minua. Siitä kiitokset teille, mutta tällä kertaa etenkin Ossille, joka lähetti minulle lisätietoa.

Netistä löytyvän matkakertomuksen mukaan entinen pietarilainen opettaja Jevgeni Balasov oppilaineen olisivat "syyllisiä" kiveen maalattuun Tammiselkätekstiin. Tämä olisi tapahtunut joskus vuosien 1986-1987 aikana. Lippu ja oranssi merkintä ovat jonkun muun tekosia... 

Tästä linkistä pääset tutustumaan Tammiselän alueeseen ja löytyyhän sieltä kuvakin Tammiselän muistokivestä, ennen sen tuhoutumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita