tiistai 24. syyskuuta 2019

Virolahti / Keisarin jalanjäljillä

Heinäkuussa edessä oli yksi blogin kuvausreissuista, joka oli aina jäänyt tekemättä, vaikka kiinnostusta olisikin ollut. Lopulta otin itseäni niskasta kiinni ja päätin lähteä vielä kerran Virolahdelle, minkä luulin jo kolunneeni kunnolla läpi. Vaan ainahan joka paikkakunnalta nyt vielä yksi mielenkiintoinen paikka löytyy, mikä pakottaa kaltaisenikin laiskajaakon liikeelle. Tällä kertaa toki pääsisin jopa ihan Venäjän viimeisen keisarin Nikolai II jalanjäljille!
Tienvarresta löytyy kyltti, joka johdatti Nikolai II juomapaikalle

Matkamiehen risti osoittaa lähteen paikan


Luonnonlähde on vuorattu puutavaralla, mutta itse en ehkä tuosta joisi....

Nikolai II oli keisari, jonka merkittävin rooli kaiketi lienee ollut toimia perheenisänä. Sen takia hän toikin perheensä liki kymmenenä kesänä(1906-1914) tänne Virolahdelle. Matka Pietarista taittui keisarillisella huvipurrella tänne Virolahden Hurpun maisemiin, missä Nikolai sai olla rauhassa perheensä kanssa vailla Pietarin paineita. Jokaisella pitäisi olla vastaavanlainen piilopaikka, missä voisi chillailla oikein kunnolla.
Asfalttitieltä 50 metriä kaivolta eteenpäin löytyy raivattu polku

Polun päästä löytyy kyltti

Leikkipuiston ja tenniskentän alue kasvaa nykyään lehtimetsää

Tällä alueella oli keisarille rakennettu ikioma tenniskenttä, missä hän pelasi jopa Ruotsin kuningas Kustaa V kanssa tennisottelun. Lisäksi lapsilla oli oma huvipuisto. Näistä paikoista ei ole enää mitään jäljellä, vaan ne ovat maatuneet jo aikapäiviä takaperin. Ilmeisesti itsenäisyyden saamisen jälkeen ei halua suojella Venäjään ja venäläisiin liittyviin paikkoihin suuremmin löytynyt. Ainoat vielä löydettävissä olevat paikat ovat keisarin laituri, kaivo sekä tanssiaisiin käytetty lato. Muut ovat kadonneet.

Lienee kuitenkin ollut melkoisen kiinnostava vierailija tämä asukas Romanov, joka päivittäin kävi liikuskelemassa mantereella, vaikka yönsä aina huvipurressaan Standartissa viettikin. Keisarin liikuskelu mantereella metsästämässä aiheutti paikallisissa sen, että heidän piti kaikota jonnekin syrjään. Ehkä keisari oli vaan niin surkea ampuja?
Keisarillinen uintipaikka aivan huvipuiston läheisyydessä

Nykyään uimapaikka on venevalkamana
Uimapaikan viereiseltä laiturilta johti punainen matto tenniskentälle, kun keisari saapui pienellä moottoripurrella

Arkisiin rituaaleihin keisarille kuului tenniksenpeluu ja sen jälkeinen virkistäytyminen lähteen vettä lipittämässä, sekä uintireissu. Sen keisari muuten suoritti aina alasti, joten paikalliset eivät kaiketi päässeet häntä näkemään. Lisäksi toki vuosien ajan jatkuneet vierailut täällä Hurpun ja Tillin maisemissa Virolahdella, saivat keisarin viettämään mahdollisimman maanläheistä elämää perheensä kanssa. Toki hän tutustui myös paikallisiin, joista Hurpun talon isäntä Otto Mantere tuli hänelle kaikkein tutuimmaksi.
Uskoisitko tämän ladon olleen keisarillisten julien pitopaikka?


Keisarin aikana oli kaiketi paremmat olosuhteet juhlavierailla

Olisiko tästä matkailunähtävyydeksi kunnostettuna?


Aika Virolahdella teki kaiketi tehtävänsä, koska hovineiti Anna Vyrubova kertoi heidän palanneen aina virkistyneinä takaisin Pietariin. Liekö osasyynä virkistykseen ollut keisarillinen lato, missä vietettiin lounas- ja illallisjuhlia. Ilmeisesti paikalla on pidetty isojakin kemuja oikein tanssin kera. Keisarin lempiruuan kerrotaan olleen Hurpun talossa tehty viili, mikä piti kantaa pöytään äärimmäisen varovasti, ettei viilin pinta rikkoutunut! No, tuona aikana tarjolla on illallisilla ollut kaiketi muutakin kuin viiliä.... Nykyisin lato on vielä olemassa, mutta eipä tuota uskoisi keisarin illallisjuhlien pitopaikaksi! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita