tiistai 3. syyskuuta 2019

Vuoksela / Sankaripatsas 1918

Tänäänkin ollaan Vuokselassa ja kyseessä on Olga Nizegorodtsevan ottamat valokuvat kesältä 2019, jolloin hän pyynnöstä kävi paikan päällä kuvaamassa kohteen. Tehtävän arvoa nostaa huomattavasti se, että hän on pietarilainen, joka kävi Vuokselassa polkupyörällä. Eipähän Willimiehestä olisi tällaiseen urotyöhön. Minähän olen melkoisen mukavuudenhaluinen immeinen....
Muistomerkkiä kukitetään syksyllä 1941 (SA-kuva)

Kuten niin monesti ennenkin, jää tarkka tieto sankaripatsaan juurelle haudatuista vuoden 1918 valkoisista sotasankareista hämärän peittoon. Vaihtoehdot sankarien määrille ovat joko seitsemän tai kaksitoista vainajaa. Eipä tuolla nyt suurta merkitystä ole, mutta joka tapauksessa Vuokselassakin asia koettiin niin tärkeäksi, että pitäähän se nyt patsas pystyttää. 
Vuoksela 1918 sankaripatsas (Kuva Olga Nizegorodtseva)

Vuoksela 1918 sankaripatsas (Kuva Olga Nizegorodtseva)

Vuoksela 1918 sankaripatsas (Kuva Olga Nizegorodtseva)

Vuoksela 1918 sankaripatsas (Kuva Olga Nizegorodtseva)

Melko nopeasti paikalle pystytettiin vuonna 1921 arkkitehti Baerin veistämä mieshahmo. Todennäköisesti patsashankkeen alullepanija oli paikallinen Suojeluskunta, vaikka arkisto jälkiä asiasta ei olekaan säilynyt. Paljastustilaisuus oli arvokas, missä Suojeluskunnalla oli iso rooli. Kyllä siinä kelpasi paljastaa upea veistos sotilaasta, joka lakki kädessään katsoo maahan. Patsaan nyt jo kadonneeseen jalustaan oli myös kaiverrettu Karjalan vaakuna ja teksti:"Kodin ja isänmaan puolesta". 
Muistomerkki sai uuden jalustan 1995 ja sen teksti omisti sen kaikille hautausmaahan haudatuille. Valitettavasti teksti ei selviä kuvasta (Kuva Olga Nizegorodtseva)

Hautausmaan jäänteitä (Kuva Olga Nizegorodtseva)

Hellyyttävä muisto hautausmaahan haudatuille (Kuva Olga Nizegorodtseva)

Jatkosodan aikana patsas oli vielä ehjä, mutta neuvostoaikana se rikottiin. Rikkoutuneet osat kasattiin vuonna 1995 uudelleen muistomerkiksi. 

Lopuksi liitän tähän linkin Willimiehen kohdekarttaan, mistä löytyvät kaikki Willimiehen esittelemät kohteet. Kartasta löytyvät myös vielä julkaisemattomat kohteet, jotka esitellään vielä tämän vuoden puolella....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita