keskiviikko 18. syyskuuta 2019

Ylä-Särkijärvi / von Kothenin muistomerkki

Eiliseltä kohteeltamme siirrymme puolisen kilometriä pohjoiseen Ylä-Särkijärven suluille, mistä löytyy seuraava muistomerkkimme. Yleensähän nämä Ala- ja Ylä-Särkijärven sulut mielletään yhdeksi kokonaisuudeksi, mutta itse käytän kuitenkin kyseistä jaottelua. 

Täältä kuitenkin löytyy massiivinen harmaagraniittinen kivipaasi, mikä on pystytetty Saimaan kanavan rakennustöiden yhteydessä paroni Casimir von Kothenin muistokiveksi. Malliltaan se on samanlainen kuin useimmat tuolloin pystytetyistä muistomerkeistä. Sen sijaan sen teksti on vain suomenkielellä ja se kuuluu seuraavasti:" Kuvernööri Paroni Von Kothen auttoi ankarasti työn toimeen-tumista" 

Mutta kuka oli tämä paroni von Kothen? Hänen nimensä ei monellekaan suomalaiselle sano tänä päivänä yhtikäs mitään. 

Muistomerkki paroni von Kotenin kunniaksi
Paroni von Kothenin muistomerkki Ylä-Särkijärven suluilla (FOTO Kirill Bahmetjev)
Casimir von Kothen syntyi vuonna 1807 Lokalahdella aatelisperheeseen. Hyvien suhteiden ansiosta hän eteni vuonna 1833 Suomen kenraalikuvernöörin adjutantiksi ja saavutti everstiluutnantin arvon vuonna 1840. Noiden korjeiden arvojen takia hänestä tuli vapaaherrana, sotilaana, korkeana virkamiehenä merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja Suomen suuriruhtinaskunnassa.

Valitettavasti hän piintyneenä konservatistina vastusti useimpia suomalaisten ehdotuksia ja häntä pidettiin melkoisena byrokraattina, joka vähät välitti yleisestä mielipiteestä. Niinpä myöhemmin J.V.Snellmanin Saima-lehti lakkautettiin hänen toimestaan, mikä sai heidät toistensa vihamiehiksi. Osansa vihanpidolle lienee antanut myös von Kothenin vastustaminen suomenkielen opetuksesta. Itse asiassa hän yritti ajaa venäjänkieltä maahamme.

Uraputki kuitenkin jatkui ja hän toimi Viipurin läänin kuvernöörinä 1844 1853, jolloin hän samalla myös johti Saimaan kanavan rakentamista. Työt kuitenkin veivät hänet senaattiin, missä hän nopeasti riitautui von Haartmanin kanssa ja erosi senaatista 1859. Ura kuitenkin jatkui Venäjällä, kunnes hän muutti Saksaan elämänsä viimeisiksi vuosiksi. Saksassa Mecklenburg - Schwerinissä hän kuoli 1880.

Sain myös käyttöni uudemman valokuvan von Kothenin muistomerkistä, joka on napattu viime vuonna. Kiitos Sami tästä!
Sama muistomerkki marraskuussa 2018 (Kuva Sami Kiuru)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita