maanantai 30. syyskuuta 2019

Ruokolahti / Ruokolahden leijona

Willimies on viime vuosina nähnyt maanteillä ja metsissä erilaisia eläimiä karhuista supikoiriin, mutta leijonaan en ole koskaan törmännyt. Ainakin kaukaisessa menneisyydessä minulle opetettiin, että niitä on enimmäkseen Afrikka nimisessä paikassa. Silti tällainenkin karvatassu on ihan kotikaupunkini läheisyydessä Ruokolahdella havaittu. Siitä tosin on jo vierähtänyt jonnin verran aikaa....

Juhannuksen jälkeisenä tiistaina 23.6.1992 sellainen ihme kuitenkin raportoitiin. Enso -Gutzeitin tuolloinen hankintaesimies ilmoitti poliisille nähneensä leijonan Ruokolahden metsissä. Voitte kuvitella, että paikallisissa metsissä kävi nopeasti melkoinen kuhina, kun paikalliset ja media syöksyivät metsikköön Elviä, kuten leijonaa kutsuttiin, etsimään. Lisää löylyä löi Kaakkois-Suomen rajavartiosto, joka kertoi löytäneensä jälkiä metsästä. Myöskin Immolan varuskunnan vartiomies kertoi nähneensä leijonan. Elvistä tuli paikallinen julkkis viimeistään sen jälkeen, kun Korkeasaaren edustaja tunnisti löytyneen ulostepaakun leijonan ulosteeksi!
Ruokolahden leijona havaittu Eukkoaukiolla!

Elvi kesti koko kesän 1992 uutisten kestoaiheena, mutta enempää näköhavaintoja siitä ei saatu. Mihin lienee karvatassu kadonnut? Kaikesta huolimatta Ruokolahti osasi ottaa Elvistä kaiken irti matkailuvalttina, olihan pitäjä maankuulu ellei peräti maailmankuulu.... Itse en halua ottaa kantaa siihen, että oliko leijona oikeasti Ruokolahden metsissä vai ei? Se on kuitenkin varmaa, että Elvi-leijona on edelleen kuuluisa ja tärkeä juttu Ruokolahdella.
Jalustassa vuosiluvut 1992 ja 2017, mikä juhlistaa 100-vuotista Suomea

Siksi ei olekaan iso ihme, että koska Elviä ei löydetty, niin päätettiin sitten hankkia leijona pitäjään joka tapauksessa. Pistämätön tarjous tuli Joensuusta, missä kaupunki ja paikalliset Lions Clubit perustivat joenvarteen Ruusupuistoa. Yhdeksi koristeeksi tähän komeaan puistoon, Paikalliset leijona-klubilaiset halusivat leijonan! Yksittäisiä leijonia ei ollut markkinoilla tarjolla, joten ostivat sitten kaksi. Toiselle ei ollut puistossa käyttööä, joten sitä tarjottiin Ruokolahden kunnalle. Niinpä se sitten kaupattiin 3500€ hinnasta Ruokolahdelle.
Karvatassu oli ihan kesy kissimirri

Ruokolahti paljasti tämän upean urosleijonan patsaan Eukkotorilla 1.11.2017. Satapäistä yleisöä ei häirinnyt tippaakaan, että Elvi olikin muuttunut naarasleijonasta urosleijonaksi! Ei muuten häiritse minuakaan, koska on melkoisen komea ja massiivinen patsas!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita