tiistai 1. lokakuuta 2019

Ruokolahti / Soidin

Willimies ei ole tunnetusti nykytaiteen ystävä, minkä takia olenkin saanut vuosien varrella kitkeriä kommentteja kirjoituksistani, jotka koskevat nykytaidetta. Viimeisimpänä piikkinä lienee joitakin kuukausia takaperin saamani kuittailu Parikkalan Piikapatsaasta. Tuolloinhan kerroin sen olevan mielestäni ruma, enkä saamastani kritiikistä huolimatta aio muuttaa mielipidettäni. Mielestäni se on yhä edelleen ruma!

Tämän päivän kohde, Ruokolahden museon pihammaalla sijaitseva Soidin jakaa vähän mielipidettäni teoksen kauneusarvoista. Toisaalta en siis erityisemmin pidä nykytaiteesta, mutta toisaalta arvostan kierrättämistä ja teoksen historia-arvoja. Koska tarkoitukseni ei kuitenkaan ole toimia kriitikkona, niin aion keskittyä tämän Soidin-teoksen osalta vain faktatietoihin!
Soidin

Teos on Ruokolahti-seuran, Kaikun ja Taideyhdistyksen yhdessä toteuttama ulkomuseoalue eläväksi hankkeen taideteos, jonka kustannuksia on ollut tukemassa myös EU:n maatalousrahasto ja Leader. Näillä eväillä saatiin teos toteutetuksi ja paljastetuksi museon pihamaalla 24.7.2017. Osaltaan teos on myös osa Suomi 100 vuotta ja Ruokolahtiseuran 70-vuotisjuhlallisuuksia. 


Veistoksen suunnitteluryhmässä olivat Ruokolahden Taideyhdistyksen Riitta Pellinen ja saman yhdistyksen jäsenistä Pirkko Tuomainen, Markku Nurmi ja Airi Havia. Toteutuksesta vastasi ruokolahtelainen Antti Eerola, jonka vanhoista lahjoitetuista maatalouslaitteista kasaama kokonaisuus esittää kolmea soitimella olevaa lintua. Ajan hammas näkyy näissä ruosteisissa metalliosissa ja oikeastaan ne sopivat tähän teokseen.

Paljastustilaisuudessa oli läsnä parisataa ihmistä, jotka kuuntelivat juhlapuhujien puheet kiinnostuneina. Puheet pitivät oman pitäjän kansanedustaja Suna Kymäläinen ja Taideyhdistyksen Riitta Pellinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita