torstai 10. lokakuuta 2019

Imatra / Ruokolahden ja Jääsken rajapylväs

Willimies on käynyt tankkaamassa autonsa jo vuosia Svetogorskissa. Ilman näitä tankkausmatkoja, blogi olisi päättynyt jo aika päiviä takaperin. Tankkausmatkat ovat mahdollistaneet blogin kuvausreissut. Ilman tukea ja rahallista sponsorointia toteuttamani työ on nyt saavuttamassa päätöksensä, mutta vielä on julkaisematta Imatran ja Lappeenrannan kohteet. Sen jälkeen niin kohteiden etsiminen, kuvaaminen ja niiden julkaiseminen blogissani muuttuvat satunnaisiksi, koska tiedossani olevia kohteita ei enää riitä aktiiviseen päivittämiseen. 

Tavallaan olen surullinen lopettamisesta, mutta minkäs teet? Nyt ainakin aikaa jää enemmän johonkin muuhun, kunhan vain tietäisin mihin... Jossain vaiheessa olin varma, että keskittyisin jatkossa aktiiviseksi maapallon pelastajaksi, koska olen pahoillani siitä, että emme saa ilmastonmuutosta edes hidastumaan! No, nykyisin tuntuu, ettei ketään enää kiinnosta koko aihe. Niin, omakin mielenkiintoni on mennyt aiheeseen, koska puhua ihmiskunta osaa, mutta tekeminen onkin jo ihan toinen juttu. Niinpä unohdan tuon aiheen....

Jossain vaiheessa mietin kivikautisten kalliomaalauksien ja keskiaikaisten kirkkojen kuvaamista. Nekin on joku jo aiemmin suorittanut, joten turhaa hommaa. Ideat on siis jatkoa varten vähissä, joten taidan todellakin keskittyä itseeni ja hankkia takaisin ne lihakset, jotka ovat nykyisin rasvan peitossa. Eiköhän tuossa riitä itselleni tekemistä seuraaviksi vuosiksi. Ehkäpä tuo uusi harrastus putkahtaa mieleeni lenkkipolulla tai hiihtoladulla? 
Itse uskon muistomerkin olevan vuodelta, koska en ole ennen ainakaan nähnyt punagraniittista rajapylvästä

Nyt kuitenkin asiaan, koska Imatralta löytyy vielä esittelemättömiä kohteita, enimmäkseen muistomerkkejä. Tällä kertaa vuorossa on Ruokolahden ja Jääsken pitäjien entinen rajamerkki nykyisen Imatran Rajapatsaan kaupunginosan alueella. Itse asiassa tämä rajamerkki on antanut nimen koko Rajapatsaan kaupunginosalle. Silti siihen liittyy itselleni yksi outous, josta en saanut riittävästi tietoa. Toivottavasti lukijat osaisivat auttaa?

Imatrahan on perustettu vasta vuonna 1948, joten siinä ei ole mitään ihmeellistä, että näiden kahden pitäjän rajalinja on kulkenut nykyisen Imatran alueen halki. Itse asiassa Ruokolahden ja Jääsken pitäjien raja on kulkenut tältä paikalta vuosina 1572 - 1948, joten kyseessä on ikiaikainen raja. Sen sijaan itselleni jäi epäselväksi, että kyseinen onko punagraniittinen rajapylväs pystytetty tähän vuonna 1989 vai onko se jo vanhempaa perua!
Jääsken pitäjää ei enää ole

Muistolaatta

Rajatolppaan on kaiverrettu molempien pitäjien nimet yläosaan ja alaosaan on kiinnitetty muistolaatta 12.8.1989, minkä teksti kertoo seuraavaa:"Tässä kulki Ruokolahden ja Jääsken pitäjien raja vuosina 1572–1948. Rajapaalu paljastettiin Jääsken kihlakunnan Kihuissa 12.8.1989."

Muistomerkki paljastettiin siis 12.8.1989 ja paljastuspuheen piti Esk Hänninen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita