lauantai 26. lokakuuta 2019

Luumäki / JR 16 muistomerkki

Joskus tuntuu, että tämä blogi ei saavu päätepisteeseen ikinä! No, tuskin päättyykään, mutta ainakin tämä lopetus tuntuu olevan melkoisen haastava homma. Omat sormeni jo syyhyävät Lappeenrannan kohteiden kimppuun, mutta kun aina jostain putkahtaa näitä upouusia muistomerkkejä, niin enhän minä raaski jättää näitä esittelemättä. Lisäksi vetämässä on yksi työtarjous jostakin esitelmän pitämisestä, joka aiheuttaa omat haasteensa. Katsellaan, kuinka tulee käymään, mutta kiirettä ainakin pitää..... On näet tätä kirjoittaessani takana neljän päivän saakelinmoinen työputki, jonka jäljiltä kroppani on ihan romuna. Mitähän tässä vielä eteen tulee, ennenkuin saan tämän taakan harteiltani. Olisipa edes yksi päivä lomaa....
JR16 muistomerkin paljastaminen 19.10.2019

Muistomerkin uusi laatta kertoo seuraavaa: "Jalkaväkirykmentti 16 harjoitteli ja rakensi linnoitteita tällä alueella ennen talvisotaa. Tämä paikallisen panssariesteen kivi on pystytetty 19.10.2019 kunnioittamaan rykmentin miesten toimintaa". Luumäen kunta ja Pajarin poikien perinneyhdistys ry.

Tasan viikko takaperin Luumäellä paljastettiin uusi muistomerkki, josta sain tiedon sähköpostiini Riitta Laurinantilta. Lyhyen viestittelyn jälkeen, kesken mökkireissun(työloma) putkahti sähköpostiini kuvat Luumäen Hietamiehessä pidetystä tilaisuudesta, jolloin paljastettiin uusi muistomerkki tai paremminkin uusi laatta varastetun tilalle ja upouusi muistolaatta Purhon talon seinään keskellä Hietamiehen kylää, joka toimi ennen talvisotaa ja sen ensi päivinä Aaro Pajarin komentaman JR16 esikuntana.
Purhon talon seinä Hietamiehen kylän keskellä sai uuden muistolaatan
"Tässä talossa toimi 31.10 -  5.12.1939 everstiluutnantti Aaro Pajarin komentaman Jalkaväkirykmentti 16:N esikunta". Pajarin poikien perinneyhdistys ry. Paljastettu 19.10.2019.

Tämä Pajarin poikien jälkeläisten järjestämä tilaisuus oli monitahoinen. Siihen sisältyi muistomerkin kadonneen laatan paljastaminen, muistolaatan kiinnittäminen, komeat juhlallisuudet ja Erkki Eskelisen kirjan JR16 Taavetissa - JR16:n toiminta YH:n aikana syksyllä 1939. Kaikkea upeaa siis tapahtui samalla kertaa. Hienoa, että tämäkin asia saatiin kuntoon vihdoinkin....
Juhlallisuuksien ohjelma

Aiheesta kiinnostuneelle merkittävä teos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita