perjantai 4. lokakuuta 2019

Rautjärvi / Pajarin poikien muistomerkki

Rautjärven uusien muistomerkkien esittelykierros jatkuu. Aikoinaan joitain vuosia takaperin kiertelin pitkin ja poikin Rautjärveä kuvaamassa lukuisia muistomerkkejä, mutta onhan näitä viime vuosina ilmestynyt lisääkin ja toki osa jäi aikoinaan jopa esittelemättäkin. Näin blogin loppusuoralla, mitään ei enää säästellä, vaan kaikki kuvatut kohteet julkaistaan. Tänään ollaan Rautjärvellä, osoitteessa Kiurunrannantie 70. Paikalla olen nyt käynyt jo kahdesti, joten älä ihmettele, jos julkaisemani kuvat ovat eri ajalta!
Pajarin poikien muistomerkki

Perinteinen laatta kiveen kiinnitettynä

Kyseessä on Rautjärvellä 25.8.2017 paljastettu 18 divisioonaan kuuluneen jääkärikomppanian muistomerkistä. Kyseisen yksikön päällikkönä talvisodassa toimi legendaarinen eversti Aaro Pajari, joka tosin myöhemmin ylennettiin ihan kenraalimajuriksi. Talvisodassa Pajari tajusu Tolvajärven taisteluiden aikana tarvitsevansa joukko-osaston, joka muodostuisi sitkeistä ja kovista miehistä. Heti sodan jälkeen Pajari antoikin kapteeni Reiskalle tehtäväksi haalia osastoon urheilijataustaisia miehiä, joista muodostettaisiin kunnon nyrkkiosasto.
Muistomerkin laatta

Sponsorilaattakin löytyi

Urheilijoiden lisäksi osastoon päätyi lukuisia poliiseja ja tästä joukosta muodostuikin vahva osasto, joka sijoitettiin pahoihin paikkoihin. Niinpä tappiotkin olivat jatkosodan hyökkäysvaiheessa melkoiset. Jatkosodan alkuvaiheen 150 miehestä oli pari kuukautta myöhemmin jäljellä rivissä vain nelisenkymmentä sotilasta. Prosentteina tappiot olivat melkoiset. Niinpä yksikön loput miehet hajautettiin muihin yksiköihin ja Pajarin nyrkki lakkasi olemasta.
Paikalla myös infotauluMuistomerkin paljastamisesta vastasi Pajarin poikien perinneyhdistys, Rautjärven kunta ja paikalliset reservijärjestöt.  Tämä kapteeni Reino Reiskan jatkosodassa johtaman jääkärikomppanian muistolle paljastettu muistomerkki oli tarkoitus vihkiä käyttöön komppanian viimeisen jäljellä olevan veteraanin läsnäollessa, mutta valitettavasti muistomerkki ei valmistunut ajoissa. Nyt paljastamistilaisuudessa kaksi taistelijoiden jälkeläistä vastasivat tehtävästä.

Tilaisuudessa esiintyvät muunmuassa Vuoksen mieslaulajat, mukana ovat myös kenraalimajuri Kalervo Sipi sekä puhumassa Rautjärven kunnanjohtaja Harri Anttila.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita