perjantai 11. lokakuuta 2019

Imatra / Jääsken ja Joutsenon rajamerkki

Jääsken pitäjää ei enää ole olemassa, koska se lakkautettiin vuonna 1948. Valtaosa sen alueista jäi uuden rajalinjan taakse ja loput alueet liitettiin eri pitäjiin nykyisen Suomen alueella. Näin tuhannet Jääskestä poismuuttaneet evakot menettivät henkisen kotinsa. Heidän suuresta kotiseuturakkaudestaan kuitenkin kertovat nämä rajamerkit, joita he ovat omissa juhlissaan paljastaneet eri puolille Imatraa. Eilisen lisäksi myös tämänkin päivän kohde on Jääskeen liittyvä rajamerkki.
Muistomerkki on tienlaidassa pusikossa

Tämän muistomerkin idean esitti maanviljelijä Toivo Kaplas. Kaiken lisäksi hän myös maksoi kulut ja vastasi muistomerkin hankinnasta yksin. Hänen suuri haaveensa oli saada oma muistomerkki muistuttamaan entisestä Jääsken pitäjästä. Kaikki oli valmista 5.6.2004 pidettäviin Jääski-juhliin mennessä. Tuolloin muistomerkki paljastettiin satojen entisten jääskeläisten läsnäollessa juhlissa. 


Muistomerkin paljastuspuheen 5.6.2004 piti Jääski-seuran silloinen puheenjohtaja Kyösti Toivonen, Joutsenon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Risto Kakkola ja Imatran Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Esko Hänninen.

Muistomerkin laatassa on seuraava teksti:"Jääsken ja Joutsenon pitäjien raja kulki tästä vuoteen 1948. Sen jälkeen Suomen puolelle jääneet osat Penttilän ja Kuurmanpohjan kylistä liitettiin Joutsenoon."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita