maanantai 21. lokakuuta 2019

Imatra / Lentorykmentti 4 muistolaatta

Maamme varuskunta-alueet ovat täynnä upeita muistomerkkejä maamme kunniakkaasta sotahistoriasta ja joukko-osastojen historiasta kertoen. Valitettavasti monet niistä ovat poissa meidän tavallisten tallaajien silmistä. Se on minusta aivan hemmetin iso vahinko, koska näin ne jäävät vain pienen piirin tietoisuuteen. Toki ymmärrän, miksi varuskunta-alueille ei haluta kaiken maailman Matteja ja Liisoja tallailemaan, mutta voisihan niistä vaikka edes kuvat laittaa johonkin Internetin maailmaan talteen....
Muistolaatta on esikuntarakennuksen seinässä (Kuva tuntemattomalta lähettäjältä)

Sisätilan lattia muistuttaa ilmavoimien perinteistä. Tätä ei pidä sotkea hakaristiin (Kuva tuntemattomalta lähettäjältä)

Tämä kohde on nähtävissä Imatran muistomerkit selonteossa, mutta ei tietääkseni muualla. No, nyt se löytyy myös Willimiehen jäljillä blogista. Kyseessä on Immolan varuskunta-alueelta löytyvä Lentorykmentti 4 muistolaatta, mikä on kiinnitetty varuskunnan esikunnan ovenpieleen. 
Lentorykmentti 4 muistolaatta (Kuva tuntemattomalta lähettäjältä)

Vaan, mikäpä oli tämän joukko-osaston historia? Immolan lentokenttä valmistui 1936 ja välittömästi sinne asettui Lentorykmentti 4. Vuonna 1938 Lentorykmentti 4 sai kalustokseen Bristol Blenheim Mk 1-pommikoneet. Kyseistä lentokonetta tuli aluksi englannista ilmavoimillemme, mutta kauppaan sisältyi myös lisenssi, minkä takia niitä valmistettiin myös Suomessa.  

Immolan lentokentän ajateltiin olevan liian lähellä rajaa, joten Lentorykmentti 4 siirrettiin koneineen Joroisiin 12.10.1939. Näin joukko-osaston majoittuminen Immolaan jäi vain kolmen vuoden mittaiseksi.
Muistolaatta (Kuva Jouni Jyräs)

Koska ilmavoimat, kuten muutkin yksiköt vaalivat perinteitään, niin näin on myös Lentorykmentti 4 kohdalla. Koska olen laiska kirjoittamaan ja joku on tehnyt sen jo aiemmin minua paremmin, niin lainaan tämän perinnehistoria osuuden suoraan Imatran muistomerkit sivustolta. Se kertoo seuraavaa....

Hämeen Lennosto - Lentorykmentti 4:n Kilta ry.

Lapin Lennoston Kilta on Ilmavoimien vanhin joukko-osastokilta. Kilta vaalii Lapin Lennoston perinteitä ja toimii sekä lennoston henkilöstön, varusmiesten ja reserviläisten hyväksi. Killan tarkoituksena on toimia Lapin Lennostossa, Hämeen Lennostossa, 1. Lennostossa, Lentorykmentti 4:ssä tai tätä edeltäneissä sekä muissa ilmavoimien joukko-osastoissa palvelleiden tai palvelevien keskinäisenä yhdyssiteenä. Lapin Lennoston Killan kotipaikka on Rovaniemi.

Lennoston killan toiminta on alkanut jo vuonna 1962. Tuolloin killalle annettiin nimeksi Hämeen Lennosto - Lentorykmentti 4:n Kilta ry. Vuonna 1977 se ristittiin Lapin Lennoston - Lentorykmentti 4:n Kilta ry:ksi. Reilun kahdenkymmenen vuoden jälkeen, vuonna 2000, kilta sai jälleen uuden nimen. Tällä kertaa se ristittiin lyhyesti Lapin Lennoston Kilta ry:ksi.

Laatta on siis kiinnitetty rakennuksen seinään vuosien 1962 - 1977 välisenä aikana. Tuon tarkempaa en osaa sanoa....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita