sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Parikkala / Lottien muistomerkki

Eiliseltä kohteelta jatkoimme matkaamme lumisateessa kohti Uukuniemen kirkkoa. Sen pihamaalta löytyi 30.6.2018 paljastettu rosoinen lottien muistomerkki, joka kuvastaa kuvastaa lottien ja muiden sota-ajan naisten elämää, joka ei todellakaan ollut helppoa ja siloiteltua. Muistomerkin kivi on raahattu puretun Kummun koulun pihamaalta, missä se toimi peruskivenä. Se on paikallisten Hugo ja Toivo Hirven 1930-luvulla hakkaama. Kummun koulu toimi aikoinaan keittolana, mistä lotat toimittivat ruokaa ilmavalvontatorneille ja vartiopaikoille. Hienosti oivallettu yhteys menneen ja nykyisyyden välillä.
Entisen Kummun koulun peruskivi kuvaa lottien työtä

Muistomerkin paljastamistilaisuuden aluksi Heidi Huuskonen piti puheen Lotta Svärd-järjestön menneisyydestä ja merkityksestä, maan suurimpana naisjärjestönä. Kuuluihan siihen jopa Uukuniemen pikkuisessa pitäjässä 300 jäsentä. Lottien työ ansaitsee kunnioitusta ja nuoremmilla ikäluokilla on oma vastuunsa Lotta-hengen ylläpitämisessä, Huuskonen korosti.
Uukuniemi-seura ry. vastasi Lottamuistomerkistä

Koska koko päivä oli näillä Uukuniemi-juhlilla rakennettu Lottien kunniaksi, jatkuivat puheetkin samalla teemalla. Seuraavaksi Irmeli Tiainen esitti Uukuniemeläisten lottien muistelmia-monologin. Tämän jälkeen luovutettiin kunniamerkki Toini Sahariselle tekemästään työstä. Tämän jälkeen olivat vielä vuorossa Suomen Lottaperinneliiton sekä Suomen Marttaliiton edustajien pitämät puheet. 

Lopulta olikin jäljellä vain muistomerkin paljastaminen, joka sujui hienosti runsaslukuisen yleisön ollessa paikalla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita