sunnuntai 2. elokuuta 2015

Miehikkälä / Säkkijärven entinen kunnanraja*

                                           Viljo Vesterinen & Dallape "Säkkijärven polkka"

Kesäloman viimeistä päivää viedään ja lukuisat projektit kotosalla ovat vielä kesken. Nämä kotityöt ovat vieneet viime aikoina sen verran paljon aikaa, että omat projektimme ylläpitämiemme blogien parissa ovat kärsineet. Etenkin Willimiehen jäljillä Karjalassa blogi on edennyt todella hitaasti. Kohteita sitä varten on tämän kesän aikana kuvattu melkoisesti ja muutoksen tuulet puhaltavat sielläkin lähiaikoina. Kohteita siis odottaa esittelyään sielläkin rutkasti. Karjalassa blogia aion täydentää ensi viikosta alkaen 1-2 kohdetta/vko tahtia. Kunhan omat kiireet vähän hellittävät.

Sen sijaan tämä alkuperäinen Willimiehen jäljillä blogi kokee nyt myös suuren muutoksen. Koska tästä rakkaasta lempilapsesta ei meinaa päästä irti uusien kohteiden ja päivitysten takia, niin päätimme perhana Williladyn kanssa jatkaa tätäkin projektia! Tällä kertaa blogi astuu ensi kerran meille niin rakkaan Etelä-Karjalan ulkopuolelle. Kävimme nimittäin eilispäivänä kuvaamassa Miehikkälän muistomerkkejä ja huomasimme molemmat, että tämä on se juttu, mitä me osaamme.... Alue siis laajenee ja työmäärä lisääntyy, mutta meille tämä on mukavaa puuhastelua, minkä avulla voimme irtautua arjesta ja vierailla paikoilla, minne emme muuten ikimaailmassa menisi. Tämä on parasta vastapainoa työlle!

Olemme Williladyn kanssa pohtineet uutta aluerajausta ja se onkin ollut vaikeaa. Aloitamme kuitenkin Miehikkälästä ja seuraavana vuorossa olevasta Virolahdesta. Haminasta ja Kotkastakin on ollut puhetta ja Kotkasta olenkin kysellyt avuksi uutta assistenttia, joka tietää paikallishistoriasta enemmän kuin minä. Saa nähdä lähteekö hän projektiin mukaan? Mihin kaikkialle tiemme viekin, niin sama asenne saa jatkua, koska muutakaan emme osaa, tosin emme kyllä ihmeemmin haluakaan muuttua. Muistomerkit, muistolaatat ja muut historiaan liittyvät kohteet ovat siis tulevaisuudessakin keskeinen osa blogiamme. Toivotaan, että uusilta alueilta löytyy paljon kiinnostavia muistomerkkejä, kuten Etelä-Karjalastakin on löytynyt ja löytyy vastakin. Tiedossamme on vielä lukuisia kohteita omalta kotiseudultamme. Niitäkin on siis tulossa, joten sopivassa tilanteessa nekin kokevat julkaisun.

Muutamat ovat kyselleet meiltä, että onko tässä touhussa mitään järkeä? Teille epäileville vastaisin, että kyllä on ja paljonkin. Olemme nähneet kaikenlaisia upeita paikkoja ja niin tulemme näkemään vastaisuudessakin. Vilpitön toiveeni on tietenkin, että lukijatkin saisivat käsityksen, kuinka paljon meillä on muistamisen arvoisiksi koettuja paikkoja, tilanteita ja henkilöitä, joiden kunniaksi tai muistoksi on joku taho päättänyt perustaa oman muistomerkin. Tämä on humanistista maantiedettä parhaimmillaan, joka ainakin kiehtoo meitä kumpaakin tutkimaan mitä tuonkin nurkan takaa löytyy? Tämä toiminta on kuin keskiajan löytöretkeilijöiden kaltaista touhua, vaikkakaan me emme löydä uusia alueita ja maita heidän tavoin. Meille ne ovat toki uusia, vaikka joku onkin jo alueella vieraillut muistomerkin arvoisesti. Se ei vähennä innostustamme ollenkaan.

Itselleni myös Säkkijärvi on vastaavankaltainen merkityksellinen paikka, koska äitini puolen suku on Säkkijärven Suurpäälän kylästä kotoisin. Pitkän tutkimustyön tuloksena sukuni kotitalo löytyikin toukokuussa ja olin onnesta soikea, kun sain kävellä omilla sukujuurillani. Nyt tarkoitus olisi jollain aikavälillä raijata jokainen sukulaisemme piipahtamaan paikalla tutustumaan omiin juuriinsa. Kyllä jokaisen pitää edes sen verran arvostaa omia sukujuuriaan...

Siksi minusta olikin enemmän kuin hienoa, kun löysimme Miehikkälästä muistomerkin, mikä yhdistää edellä mainitut asiat. Blogissa näet ylitetään tärkeä raja ja Säkkijärvikin on tärkeä paikka kirjoittaneelle. Hienoa, että Miehikkälän Muurikkalasta osoitteesta Laisniementie 95 löytyi kohtalaisen uusi muistomerkki, mikä kertoi karusta historiallisesta vääryydestä, mutta toisaalta mahdollisti piipahtamisen entisen Säkkijärven pitäjän puolella, tällä kertaa täällä Suomessa. Tästä tuli ainakin minulle kerta heitolla merkityksellinen paikka!

Säkkijärven entinen pitäjänraja kulki muistomerkin kohdalla
Tämän itselleni merkityksellisellä paikalla sijaitsevan muistomerkin pystyttivät vuonna 2007 V&U seura sekä Laisniemen Jäntevä. Hienoa työtä kerrassaan. Valitettavasti tuo V&U ei oikein valjennut minulle, joten siihen kaipaisin hivenen lisää tietoa. Taas olisi blogin tietoviisaille vähän selvitettävää....

Graniittia, kuten lähes kaikki alueen muistomerkit


Aikojen havinaa Laisniementien varressa


Muistomerkin takaosa, koska pitäähän se todistaa, että kävin Säkkijärvellä!
Päivitys 25.11.2017
Willimiehellä lienee ollut huono päivä, kun kirjoitin tätä kertomusta reilut pari vuotta takaperin! Minä näet ihmettelin muistomerkin laatassa sitä, että kuka on pystyttänyt kyseisen muistomerkin. Nyt tiedän... kyseessä on Laisniemeläinen voimistelu- ja urheiluseura Jäntevä, joka pystytti tämän vuonna 2007. Kiitokset lukijavihjeestä jälleen kerran....

2 kommenttia:

  1. Se on siis Voimistelu & Urheiluseura Jäntevä Laisniemestä. Ja onpa mukavaa kun blogi on saanut jatkoa. Pitkästä aikaa täällä käväisin.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita