sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Enso / Sankarivainajien muistomerkki**

                                       Rolling Stones "Rock and the hard place"

Auringonpaisteen lisääntyessä on kirjoitusintoni hyytynyt. Palkkatyöhön liittyvät viimeiset isot ja vielä osittain hoitamattomat tehtävät painavat mieltä. Siksi olikin ihan hemmetin hauskaa käydä eilen kuvausreissulla Venäjän puolella. Ensimmäinen etappimme eilisellä matkalla oli Kirvu, mistä löysimme kaiken mitä pitikin. Siitä alkoivat vastoinkäymiset.

Seuraavana oli vuorossa Ihantalasta vielä puuttuva kenraali Vihman kuolinpaikan laatta, mutta kun ei perkele löytynyt. Tarvoimme suossa, ylitimme ojia sekä rämmimme metsässä, mutta kun ei löydy, niin ei löydy. Willilady jopa tuhosi omat pelihousunsakin rypiessään ryteikössä. Vaan joskus käy näin. Sama kohtalo oli seuraavalla Jääskessä sijaitsevan Punamäen hautausmaan muistomerkin suhteen. Auto meinasi upota tiehen, joten pakkohan se oli kääntyä takaisin.
Sankarihautausmaa sijaitsee lähellä entistä kirkontornia

Seuraavaksi suuntasimme Ensoon tai kuten sitä nykyisin niin leikkisästi nimitetään Svetogorskiksi ja ajattelimme käydä Ensin sankarihautausmaan muistomerkillä. Vaikka käymme Svetossa säännöllisesti, niin se on vaan jäänyt aina kuvaamatta hankalan sijaintinsa takiaa. Lieneekö tuolla kovinkaan moni suomalainen edes käynyt? Niin, paikka on todellakin haastava, ainakin näin keväisin! Helkatinmoinen kosteikko ympäröi aluetta ja lisäksi yhdeltä sivulta se rajoittuu tehdasalueeseen, minne on toki portti. Sinne ei ole kuulemma asiaa ja siksi portti onkin lukittu.
Enson sankarihaudan muistomerkki poikkeaa erilaisuudellaan

Me sen sijaan kysyimme apua paikalliselta mummolta, joka lähti näyttämään meille tietä ja vei perille asti. Olihan taas niin mahtavaa palvelua, että oksat pois. Kasikymppinen mummo kumpparit jalassa paineli ryteikössä että teki tiukkaa kestää perässä. Ei ensimmäinen kerta, kun saimme apua paikallisilta, kun sitä tarvitsimme. Olisi ilman mummoa jäänyt tämäkin kuvaamatta. 
Muistolaatta kahdella kielellä

Joten laitetaanpa tähän kuvat Enson sankarihautausmaa, minkä muistomerkki on pystytetty vuonna 1995. Valitettavasti tämän enempää tietoa aiheesta meillä ei ole....jokuhan sen on sinne pystyttänyt, joten otahan yhteyttä meihin tai välitä tietosi muuten. Kiitos etukäteen
Kuinkahan monta suomalaista lepää ristin alla?
PS. Kuvausreissut työkiireistä huolimatta jatkuvat tänään teemalla, miksi tehdä jotain tänään, minkä voi jättää huomennakin tekemättä! Vuorossa Iitti. Tiedä vaikka törmäisimme Tiltun jälkeläisiin....

Päivitys 24.5.2017
Muistomerkki on pystytetty kunnioittamaan alueelle haudattuja 111 sankarivainajaa. Sen on suunnitellut Timo Lehtoviita. Näin ollen jääskeläisiä on haudattu kahdelle eri hautausmaalle yhteensä 195 sankarivainajaa. 

Päivitys 6.10.2018
Enson sankarihautausmaan muistomerkin on pystyttänyt imatralainen talkooporukka Erkki Ilmari Viskarin johdolla. Muistomerkin suunnitteli Timo Lehtoviita, mutta idea tuli Erkiltä, joka oli suunnittelijan appiukko. Muistomerkin materiaali on valkobetonia ja se on valettu Suomessa elementtitehtaalla. Hankkeen puuhamiehen isä on yksi Enson sankarivainajista.

1 kommentti:

  1. Pyöreen tornin hämärä19. elokuuta 2016 klo 20.08

    Onkohan ristin alle haudattu ketään?
    Kaverini, joka kävi 2000-luvun alussa "kotiseutumatkalla" kyseiselle sankarihautamuistomerkille, kuuli sellaista, että itse sankarivainajat lepäisivät viereisen tehdasalueen (tai mikä autovarikkoalue siihen sodanjälkeisinä vuosikymmeninä onkaan perustettu?) alla. Muistoristi olisi niinollen käytännön syistä jouduttu pystyttämään hieman sivuun.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita