lauantai 2. huhtikuuta 2016

Suojärvi / Kuikkaniemen sankarihautausmaa

                                           Dingo "Kunnian kentät"

Jep, eilen hajosi etuhammas palasiksi ja nyt yritän soitella sitten päivystykseen, josko muovailisivat minulle uuden hampaan kasaan. Melkoisella harmituksella alkoi tämäkin viikonloppu, mutta asialle ei oikein mahda mitään. Ikävintä hommassa on se, että minun tarkoitukseni oli olla tällä hetkellä menossa kohti Kymenlaaksoa kuvausreissulle. Sitä on nyt vaan lykättävä, joten esitelläänpä yksi kohde.
Kuikkaniemen sankarihautausmaalla hautaristit ovat alkuperäisillä kohdilla

Tästä on nyt tullut vähän tapa, että esittelen muiden ottamia kuvia paikoista, joissa en itse ole kerennyt vierailla. Sinänsä ihan sama, koska kaikkea ei voi, eikä pidäkään tehdä itse. Toki onhan se aina mukavampi esitellä joku paikka, mihin itsellä on jonkinlainen kiinnekohta. Tähän paikkaan sitä ei ole muodostunut...
Alue on aivan järven rannassa

Viimeksi oltiin Suojärven Kuikkaniemen evankelis-luterilaisella kirkolla ja samoilta nurkilta löytyy tämäkin kohde, koska kyseessä on saman kirkon lähialueelta löytyvä Kuikkaniemen sankarihautausmaa. Kyseessä on pinta-alaltaan entisen Viipurin läänin suurin pitäjä Suojärvi. Täältä löytyy Suojärven pitäjäseuran ylläpitämä sankarihautausmaa, missä ainoana luovutetun Karjalan sankarihautausmaana löytyy jokaiselle vainajalle pystytetty valkoinen puuristi nimilaatalla varustettuna. Alue on kaiken lisäksi vielä järkyttävän kokoinen, koska alueella on hautaristejä yhteensä 272 kappaletta, joiden lisäksi alueelle on haudattu myös kuusi siviiliä.
Suuri puinen risti kohoaa korkeuksiin hautausmaalla

Alueella on pyritty mahdollisimman pitkälle tekemääm kaikki alkuperäisen kaavan mukaan, koska hautapaikat on määritetty hautauskarttojen avulla ja lisäksi aluetta tutkittaessa löytyi maasta vielä jäännökset alkuperäisistä risteistä, jotka alueelle sotavuosina pystytettiin. Näin kaikkien ristien pitäisi olla alkuperäisillä paikoillaan.
Suojärven Pitäjäseura pystytti muistomerkin vuonna 1992

Projektin puuhamiehenä oli Keijo Kalervo Leskinen, joka määräsi testamentissaan, ettei hänelle pystytetä mitään muistomerkkiä Suomen puolelle, vaan se pitää pystyttää tänne Suojärvelle. Niinpä hänen työpanostaan Suojärven pitäjäseuran puuhamiehenä ja toimintaan lahjoittamiensa rahavarojen takia, hänelle pystytettiin oma valkoinen risti Kuikkaniemen hautausmaalle.
Uusi ristikin on ilmestynyt
Pitäjäseuran puuhamies on saanut oman ristin nimilaatalla
Hienoa, että aluetta pidetään yllä vapaaehtoisvoimin, koska valtiovallan myöntämä avustus Pitäjäseuralle on muutamia satasia, jolla nyt ei kovin kummoisia kuluja kata. Toki korvaus on valtiovallan osoitus työstä, mitä arvostetaan. Toivottavasti myös tulevat sukupolvet osaavat kunnioittaa entisiä alueita ja pitää niitä yllä, vaikka omat sukujuuret Suojärvelle ovatkin vähän heikommat....

Valitettavasti en osaa sankarihautausmaan vaiheista kertoa sen kummempaa, mutta kertokoon kuvat puolestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita