lauantai 2. huhtikuuta 2016

Suojärvi / Kuikkaniemen sankarihautausmaa**

                                           Dingo "Kunnian kentät"

Jep, eilen hajosi etuhammas palasiksi ja nyt yritän soitella sitten päivystykseen, josko muovailisivat minulle uuden hampaan kasaan. Melkoisella harmituksella alkoi tämäkin viikonloppu, mutta asialle ei oikein mahda mitään. Ikävintä hommassa on se, että minun tarkoitukseni oli olla tällä hetkellä menossa kohti Kymenlaaksoa kuvausreissulle. Sitä on nyt vaan lykättävä, joten esitelläänpä yksi kohde.
Kuikkaniemen sankarihautausmaalla hautaristit ovat alkuperäisillä kohdilla

Tästä on nyt tullut vähän tapa, että esittelen muiden ottamia kuvia paikoista, joissa en itse ole kerennyt vierailla. Sinänsä ihan sama, koska kaikkea ei voi, eikä pidäkään tehdä itse. Toki onhan se aina mukavampi esitellä joku paikka, mihin itsellä on jonkinlainen kiinnekohta. Tähän paikkaan sitä ei ole muodostunut...
Alue on aivan järven rannassa

Viimeksi oltiin Suojärven Kuikkaniemen evankelis-luterilaisella kirkolla ja samoilta nurkilta löytyy tämäkin kohde, koska kyseessä on saman kirkon lähialueelta löytyvä Kuikkaniemen sankarihautausmaa. Kyseessä on pinta-alaltaan entisen Viipurin läänin suurin pitäjä Suojärvi. Täältä löytyy Suojärven pitäjäseuran ylläpitämä sankarihautausmaa, missä ainoana luovutetun Karjalan sankarihautausmaana löytyy jokaiselle vainajalle pystytetty valkoinen puuristi nimilaatalla varustettuna. Alue on kaiken lisäksi vielä järkyttävän kokoinen, koska alueella on hautaristejä yhteensä 272 kappaletta, joiden lisäksi alueelle on haudattu myös kuusi siviiliä.
Suuri puinen risti kohoaa korkeuksiin hautausmaalla

Alueella on pyritty mahdollisimman pitkälle tekemääm kaikki alkuperäisen kaavan mukaan, koska hautapaikat on määritetty hautauskarttojen avulla ja lisäksi aluetta tutkittaessa löytyi maasta vielä jäännökset alkuperäisistä risteistä, jotka alueelle sotavuosina pystytettiin. Näin kaikkien ristien pitäisi olla alkuperäisillä paikoillaan.
Suojärven Pitäjäseura pystytti muistomerkin vuonna 1992

Projektin puuhamiehenä oli Keijo Kalervo Leskinen, joka määräsi testamentissaan, ettei hänelle pystytetä mitään muistomerkkiä Suomen puolelle, vaan se pitää pystyttää tänne Suojärvelle. Niinpä hänen työpanostaan Suojärven pitäjäseuran puuhamiehenä ja toimintaan lahjoittamiensa rahavarojen takia, hänelle pystytettiin oma valkoinen risti Kuikkaniemen hautausmaalle.
Uusi ristikin on ilmestynyt
Pitäjäseuran puuhamies on saanut oman ristin nimilaatalla
Hienoa, että aluetta pidetään yllä vapaaehtoisvoimin, koska valtiovallan myöntämä avustus Pitäjäseuralle on muutamia satasia, jolla nyt ei kovin kummoisia kuluja kata. Toki korvaus on valtiovallan osoitus työstä, mitä arvostetaan. Toivottavasti myös tulevat sukupolvet osaavat kunnioittaa entisiä alueita ja pitää niitä yllä, vaikka omat sukujuuret Suojärvelle ovatkin vähän heikommat....

Valitettavasti en osaa sankarihautausmaan vaiheista kertoa sen kummempaa, mutta kertokoon kuvat puolestaan.

Päivitys 19.4.2019
Kävin itse paikalla 15.6.2018 ja pakko sanoa, että olipa vaikuttavan näköinen paikka! Upea muistomerkki ja valkoisina hohtavat sankarivainajien ristit suorissa riveissä. Aika hiljaisina poikina assistentti Pirhosen kanssa täällä oltiin ja lähdettiin pois. 
Valkoisia ristejä joka puolella

Perällä häämöttää muistomerkki

Muistomerkki





Vainajia muistellaan



Nämä eivät olleet sankarivainajia, vaan ainakin kolme ensimmäistä oli sukunimeltään Pöppösiä. Sodan uhreja joka tapauksessa


Sukulaisten kohtaaminen

Päivitys 8.5.2019
Käydessäni paikalla kesällä 2018 jäi meiltä huomaamatta sankarihautausmaalle mennessä Kuikkaniemen entisen tsasounan muistoristi, jonka takana näkyy vielä alkuperäinen risti. Tämän kuvan sain Marina Ulinalta, joten kiitokset Marina!
Tsasounan muistoristi on entisten portaiden kohdalla (Marina Ulina)

2 kommenttia:

  1. Willimies tuossa hieman liiotteli. En ole Viljo Suokkaalle sukua. Hän on vain ansioituneena kaukopartiomiehenä minulle merkittävä henkilö, jonka haudalla halusin hiljentyä.

    VastaaPoista
  2. 3 siviiliä Kuikkaniemessä on lähisukua, heidät ammuttiin heti sodan syttyessä Naistenjärvellä. Haudattiin väliaikaisesti ja siirrettiin myöhemmin Kuikkaniemeen.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita