perjantai 29. huhtikuuta 2016

Johannes / Sodan uhrien 1939-1944 muistokivi

                                      Cindy Lauper "Time after time"

Johannes oli tyypillinen venäläiskaupunki, mistä Suomen aika on pyyhkäisty pois ja jäljellä on vain tyypillinen kaupunki, mikä ei omalla idyllillään hurmaa ketään tai sitten valehtelee melkoisen pahasti! Kaikesta huolimatta ihmiset elävät siellä vanhan historian ympäröimänä, vaikka mitään ihmeitä siitä ei ole enää jäljellä. Ainoastaan Neuvostoliiton romahduksen jälkeen olojen vapautuessa on alueelle noussut muutama muistomerkki kertomaan Suomen hallitsemasta ajasta.
Sodan uhrien muistomerkki on ympäröity aidalla

Paljoahan sitä ei ole, mutta vuonna 1999 entisen kirkon vastapäätä nousi suomalaisten toimesta yksi muistomerkki, joka on saanut olla paikallaan ilman niin yleisiä tihutöitä. Tämä sodan uhrien 1939-1944 muistoksi pystytetty karu muistomerkki kivenlohkareeseen kiinnitettyine muistolaattoineen kertoo Johanneksesta kaiken. Muistomerkki sulautuu ympäristöönsä melkoisen hyvin samalla pelkistetyllä tyylillä, millä Johanneksen kaupunkikin on täytetty. Kauneus ei ole todellakaan ollut rakentajien mielessä ensimmäisenä, tuskin toisenakaan. Samalla kaavalla suomalaisetkin muistomerkin pystyttäjät ovat toimineet. 
Vuonna 1999 pystytetty muistomerkki

Yksinkertainen muistolaatta kiven kupeessa

Kirkon ja urheilukentän välillä sijaitseva muistomerkki on ilmeisesti vanhan hautausmaan paikalla, koska alueen ryteiköistä löytyi vielä vanhoja jäänteitä haudoista tai ainakin niitä ympäröineistä tolpista. Kai sieltä muutama hautakivikin olisi löytynyt, mutta emme jääneet niitä poikkeuksellisesti etsimään, vaan jatkoille matkaamme kohti seuraavaa etappia...
Johanneksen vanhan hautausmaan jäänteitä 

Vanhan haudan jäänteet

Hautausmaa vasemmalla urheilukentän vieressä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita