maanantai 15. toukokuuta 2017

Käkisalmi / Käkisalmen linna

Nyt kun kaikki odottavat kovasti kesän alkamista, niin tyrkkään seuraavaksi pois kesällä 2015 saakelinmoisessa helteessä ottamani valokuvat Käkisalmesta. Joitain kaupungin kohteita olenkin jo esitellyt, mutta tärkeimmät ovat jostain syystä hautautuneet arkistojen kätköihin. Nyt on sitten niiden vuoro, koska yritän näitä vanhimpia kohteita poistella lähikuukausina. Mennäänpä siis piipahtamaan menetetyn Karjalan kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Käkisalmeen.
Parkkipaikalta on lyhyt kävelyreissu linnaan

Tästä ostetaan piletit ja mennään sisään

Koska näillä reissuilla olemme törmänneet mitä ystävällisimpään palveluun, niin tällä kertaa jouduimme vastapalveluksena töihin. Linnan opas näet pyysi Williladya kirjoittamaan suomenkielisen esittelyn linnasta suomalaisille turisteille, joita oli kuulemma kesällä 2015 liikkeellä enemmän kuin vuosiin. Jos oikein ymmärsin, niin opas uskoi vahvasti suomalaisten innostuvan lähivuosina Karjalan historiallisista kohteista. Ilmeisesti uskoa ei kannata heittää pois, koska ainakin oppaan suomenkielinen tiivistelmä linnasta on kohdallaan! Palkkiona saimme ilmaisen sisäänpääsyn linnan museoon, joten kyllä kannatti.
Yleisvaikutelmalta linna on upea

Opaskyltti on suomenkielelläkin...

Sisäänkäynti paljastaa muurien paksuuden

Me jätimme oman puumerkkimme Käkisalmen linnaan, mutta niin ovat jättäneet monet muutkin. Itse asiassa ei ole täyttä varmuutta kuka linnan rakensi ensimmäisenä, oliko se ruotsalaisten tekemä vai karjalaisten? Kirjallisia lähteitä löytyy vasta 1200-luvun loppupuolelta, mutta arkeologien tonkiessa maata, vanhimmat löytyneet esineet ovat paljastuneet reilusti vanhemmiksi. Osa niistä on ajoitettu jopa 700- ja 800-luvuille. Tällöin saarta ei ollut kylläkään vielä linnoitettu.
Linnan piha-alue on siisti

Linnan ympärysmuureja

Yksi torneista on vielä pystyssä

Ensimmäinen varma asia linnabn historiasta on sen siirtyminen ruotsalaisilta novgorodilaisille vuonna 1294. Tämän jälkeen alkuperäinen linna tuhottiin ja rakennettiin nykyiselle paikalleen. Lyhyitä jaksoja lukuunottamatta linna pysyi venäläisten hallussa 1580 saakka, jolloin Pontus de la Gardie valloitti sen. Seuraavat 15 vuotta linna pysyi ruotsalaisten hallussa ja koki melkoisen muodosnmuutoksen, koska sen kivimuureja rakennetiin vahvemmiksi ja lisäksi siihen nousi myös torneja. Kaikki työ meni kuitenkin hukkaan, koska Täyssinän rauhansopimuksessa linna piti luovuttaa venäläisille. Tilanne ei kuitenkaan jäänyt pysyväksi, koska jo 1611 Jaakko de la Gardie valloitti linnan takaisin ruotsalaisille.
Linnan muurin holvit ovat komiar

Linnoissa pitää olla myös tykkejä

On siinä ollut muuraamista

Suuren pohjan sodan aikana 1700-luvun alkuvuosina omistus muuttui taas. Pietari Suuri antoi käskyn valloittaa Ruotsilta Pietarin turvaksi Viipurin- ja Käkisalmen linnat. Näin tapahtuikin ja linnat saatiin kaiken lisäksi melkoisen hyväkuntoisina uusien omistajien haltuun. Jatkossa Ruotsin heikkeneminen johti rajan siirtymiseen kohti länttä ja samalla Käkisalmen linna menetti merkityksensä maiden rajan turvaajana. Venäläistä sotaväkeä linnassa oli 1800-luvun puoliväliin saakka, mutta vuonna 1850 Suomen valtion haltuun. 
Linna on veden ympäröimä

Alueeseen on panostettu

Käyttööä linnalle ei löytynyt pitkään aikaan meidänkään toimesta, vaan linna seisoi vuosikymmenet tyhjillään. Lopulta linna päätettiin kunnostaa muinaismuistoksi vuonna 1887. Itse linnasta muodostettiin vuodesta 1889 alkaen tilat mielisairaalan käyttöön ja 1894 linnan torniin perustettiin kansatieteellinen museo, mikä jatkoi toimintaansa talvisotaan asti, jolloin omistajuus taas vaihtui. 
Joka paikkaan ei päässyt

Tornin alaosassa oli mukava vilvoitella

Willilady tutkii tietoja linnan tyrmästä

Kolikkoja näytti olevan pohjalla, ei vankeja

Kolkko paikka

Tornin alaosa

Käkisalmen linnan kohtalot venäläisten hallinnon alla on minulle mysteeri, mutta tällä hetkellä linna on ainakin hyvässä kunnossa, koska se on selkeästi kunnostettu hyvin. Suosittelen siis paikka tutustuttavaksi ja käykää tutustumassa myös alueella toimivaan museoon.
Linnan museo on tässä valkoisessa rakennuksessa....seuraava juttu tulee sen sisätiloista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita