tiistai 23. toukokuuta 2017

Käkisalmi / Neitsyt Marian syntymän kirkko

Viikonloppu on taas takana ja viimeiset kaksi viikkoa ennen opettajan kesälomaa on edessä. Melkoinen rypistys tässä on vielä ennenkuin pääsen nauttimaan pariksi kuukaudeksi siunattua vapautta, mihin ei kuulu aikataulut, palaverit, oppituntien suunnittelu ja sähköpostiorjuus. Jotenkin pientä hengähdystaukoa tässä kaipaakin.... Monet muutkin asiat ovat painaneet mieltäni tämän kevään aikana ja toivottavasti saan omat akkuni ladattua kesän aikana.
Kirkko ei ole suuren suuri, mutta komia

Viime kesänä kuvittelin kaiken muuttuvan helpommaksi kun luovuin ison koulumme apulaisrehtorin työstä. Kuinka väärässä olinkaan! Ilmeisesti koulumaailmaan kuuluu aina saakelinmoinen kiire, miljoonan asian hoitaminen samanaikaisesti ja hektisyys. En tuota viitsi kummemmin avata, mutta jokainen opettajan pitkästä kesälomasta kateutta tunteva voi tulla muutamaksi kuukaudeksi kokeilemaan opettajana toimimista. Veikkaanpa, että monella mielipide voisi muuttua...

Yllä mainituista syistä tämä bloggaaminenkin on vähän jäänyt taka-alalle, koska ihan kaikkeen en ole jaksanut panostaa. Asiat pitää laittaa tärkeysjärjestykseen, kuten muidenkin. Itse asiassa tämä blogi pyörisi pari vuotta aiemmin ottamillani valokuvilla, kunhan vaivautuisin kirjoittamaan näitä tarinoita, mutta siitähän tämä juuri kiikastaakin. Valokuvaaminen on helppoa ja kirjoittamisen aloitus sen sijaan vaatii oikeanlaista hetkeä. Aina en vaan jaksa innostua kirjoittamisesta.... Nyt on kuitenkin aika palata takaisin Käkisalmen kohteiden pariin.
Neitsyt Marian syntymän kirkko Käkisalmessa

Käkisalmen keskustorilla sijaitseva kirkko valmistui vuonna 1847 pyhän synodin rahoilla ja sen suunnitteli Davide Visconti. Tämä tiilistä rakennettu ja päälle rapattu kirkko toimi Käkisalmen ortodoksisen seurakunnan pääkirkkona valmistuttuaan. Hoitaessaan tärkeää tehtäväänsä seurakunnan pääkirkkona, siitä pidettiin hyvää huolta. Niinpä kirkkoa korjattiin useasti, isoimpien huoltotoimenpiteiden tapahtuessa 1898 ja vuosina 1933-1936.

Suomalaisten aikana kirkon ikoneita pidettiin kallisarvoisina ja kirkon kahdeksalla kellollakin oli oma historiansa, koska vanhin niistä oli peräisin vuodelta 1649. Liekö kirkonkello peräisin jostain vanhasta kirkosta, koska lähteiden mukaan Käkisalmessa olisi ollut vuonna 1500 kolme ortodoksista kirkkoa. Noiden kirkkojen lisäksi Käkisalmessa toimi kolme luostaria, joissa on ilmeisesti ollut myös omat kirkot. Alue on ollut melkoisen hengellistä...

Kirkon huonot ajat alkoivat talvisodan sytyttyä 1939. Käkisalmi piti rauhanteossa luovuttaa Neuvostoliitolle. Omistajuuden siirtyessä kirkko oli säilynyt kunnossa Käkisalmen ilmapommituksista huolimatta, mutta välirauhan aikana sitä pidettiin vaatevarastona ja tallina. Ilmeisesti sinne kerättiin talteen suomalaisten taakseen jättämiä tavaroita myöhempää käyttöä varten?
Laatassa lukee: "Venäjän ortodoksinen kirkko. Moskovan patriarkaatti  Pietarin metropolia.
Jumalansynnyttäjän syntymän temppeli v. 1847

Jatkosodan alkuvaiheessa suomalaiset valtasivat takaisin Käkisalmen, mutta saapuessaan paikalle he löysivät vain savuavat rauniot. Venäläiset olivat polttaneet kaupungin perääntyessään, mutta kaikki ei sentään tuhoutunut tulipalossa. Pienillä korjauksilla suomalaiset korjasivat jatkosodan aikana Neitsyt Marian syntymälle pyhitetyn kirkon, mutta se jouduttiin luovuttamaan uudelleen 1944. Osa kirkon tavaroista tuotiin kuitenkin turvaan.
Laatassa lukee: "Moskovan patriarkaatti. Viipurin ja Käkisalmen hiippakunta.. JUMALAN SYNNYTTÄJÄN SYNTYMÄN TUOMIOKIRKKO. Tuomiokirkko pystytetty v. 1847"

Sotien jälkeen kirkko jätettiin heitteille, eikä siitä huolehdittu. Se ränsistyikin pahasti, mutta Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen ortodoksisuuden lisätessä kannatusta Venäjällä, se on jälleen kunnostettu uuteen loistoon Konevitsan luostarin alaisuudessa. Valitettavasti vierailupäivänämme kirkko oli suljettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita