tiistai 11. lokakuuta 2016

Iitti / A.J.Sjögrenin syntymäpaikka*

                                           Eppu Normaali "Nuori poika"

Elämä osaa sitten olla tylsää ja ennalta-arvattavaa vanhoihin kaavoihin kangistunutta. Siihen pitäisi kyllä ihan selkeästi saada muutos ja tehdä jotain räväkkää, mistä puhuttaisiin leirinuotioilla vielä vuosienkin kuluttua. Mitä minä sitten haluaisin tehdä? Ilmeisesti olen syntynyt muutama vuosisata liian myöhään, jotta pystyisin aloittamaan uuden uran löytöretkeilijänä, seikkailijana tai jonain muuna vastaavana. Toki tämä blogin kohteiden perässä juokseminen on vienyt ja tulee jatkossakin viemään minut itselleni tuntemattomille seuduille sekä tuomaan elämään edes pienen hippusen löytöretkeilijäfiilistä, mutta jotensakin kaipaisin vähän enemmän.

Karjalan synkät korvetkin on jo nähty, joten vähän kauempaa sitä extremeä pitäisi kaiketi lähteä hakemaan. Kiipeäminen Kilimandzaron huipulle tai prätkäreissu Euroopan ympäri alkaisivat jo kuulostamaan joltakin. Noilla tempauksilla kaiketi jaksaisi selvitä arjesta ja vähiin jääneestä vapaa-ajasta muutaman kuukauden. Ehkä ensi suveksi voisi nyt aluksi miettiä enduropyörän hankkimista ja työntymistä Karjalan korpiin, kunnes matkarahat Afrikkaan olisi tienattu.
Lieneekö Sjögren kulkenut samankaltaisessa miljöössä pikkupoikana?

Koska mitään näin radikaalia en tähän keksi, niin pitänee esitellä Iitin kuuluisin henkilö, joka on saanut jopa kaksi omaa muistomerkkiä Iitin pitäjään. Ensimmäisenä niistä esittelen hänen syntymäkotinsa paikan, minne on pystytetty vuonna 1964 muistomerkki, minkä ympärillä on verkkoaita portteineen. Täällä Sitikkalan kylässä Sjögren vietti lapsuutensa ja kuvaili myöhemmin kotiseutuaan romanttiseksi. 
Nykyisin Sjögrenin kotipaikalla oleva muistomerkki on keskellä maatilaa pienellä kumpareella

Anders Johan Sjögren syntyi  8.5.1794 Iitin Sitikkalassa pitäjänsuutari Mikko Sjögrenille ja Kaisa Aaronintyttärelle. Nopeaa toimintaa osoittaa se, että poika kastettiin jo seuraavana päivänä. Liekö kyseessä hätäkaste? Tarkemmin sanottuna niin poika kuin vanhemmatkaan eivät olleet vuonna 1794 Sjögrenejä, vaan nimi tuli vasta myöhemmin Andersin lähtiessä opiskelemaan. Siellä hänen oli pakko ottaa sukunimi ja isä otti saman nimen käyttöönsä, tosin vasta myöhemmin.
Muistomerkin ympärillä oli keväällä 2016 kurpsahtanut aita ja portti

Anders(Antti) osoitti jo nuorena lahjakkuutta ja hänet lähetettiin Iitin pappien toimesta Loviisaan alkeiskouluun, mistä opiskelut siirtyivät Porvoon lukioon ja sieltä aina Turun akatemiaan asti. 

Lahjakkuutensa ansiosta hän pääsi Iitin pappien avustamana Loviisan alkeiskouluun vuonna 1803, josta opintie vei hänet Porvoon lukioon, mistä hän valmistui lopulta vuonna 1813. opiskelut eivät päättyneet tähän, vaan hänen tiensä vei Turun akatemiaan, missä hän opiskeli vuosina 1813-1819. Sjögren kuului Turun romantiikan keskeisiin henkilöihin ( Arwidsson, Poppius, Gottlund), joiden tavoitteena oli luoda maallemme historia, kieli ja kirjallisuus.  Tätä tavoitetta toteutettiin käytännössä keräämällä ja julkaisemalla kansanrunoja.
Pitajän suuren pojan punagraniittisessa muistomerkissä on myös miehestä kertova laatta

Suomalaisuuden edelläkävijänä Sjögren teki valmistuttuaan tärkeän ratkaisun. Hän siirtyi Pietariin, missä oli tarvetta suomalaiselle tiedemiehelle, joka olisi valmis kulkemaan ristiin rastiin ja samalla tutkimaan Venäjän itäosien historiaa, kieliä ja kansatiedettä. Sjögren omasi ihailemaani seikkailijahenkeä ja halusi kiihkeästi osallistua tutkimusmatkalle. Matka toteutuikin lopulta vuonna 1824, jolloin alkoi hänen viisivuotinen retkensä Lappiin ja pohjois-Venäjälle suomalaissukuisten kansojen pariin keisari Aleksanteri I apurahan turvin. 

Sjögrenin elämäntarina jatkuu.... osa II lähipäivinä

Päivitys 13.10.2016
Suomen muistomerkit Osa VIII Kymi kertoo, että muistomerkki olisi pystytetty vuonna 1956 Iitin kotiseutulautakunnan toimesta. Toinen mainitsemistani vuosiluvuista on siis väärin, mutta lähteet ovat puhuneet....kumpi lienee väärässä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita