Willimies on historiaan jo nuorena hurahtanut lappeenrantalainen, jonka retket johtavat muistomerkeille, historiallisille paikoille ja luonnonnähtävyyksien äärelle. Matkat alkoivat vuonna 2012 Lappeenrannasta ja jatkuivat kaikkialle Etelä-Karjalaan. Nyt uusina aluevaltauksina ovat Kymenlaakso ja luovutettu Karjala. Suuruudenhulluna tyyppinä Willimies ja assistentti Willilady aikovat kuvata alueiden kaikki merkittävät kohteet.
Willimies on kiertänyt paremman puoliskonsa kanssa hautausmaita Pietarista Lappeenrantaan ja aina Iittiin saakka. Matkojen varrelle on jäänyt hautausmaita, jotka sota tai joku muu syy on jyrännyt maan tasalle. Unohtaa ei sovi, että reissujen varrelle on osunut myös paikkoja, joista huomaa, että nurmen alla sijaitsevien vainajien muistoa kunnioitetaan. Viimeksi tällainen paikka löytyi Iitin kirkkomaalta.
Puolet Iitin sankarihaudoista kirkkomaalla
Iitin kirkon kirkkomaalla on iittiläisten sankarivainajien hautapaikka, mikä oli mitä parhaimmin hoidettu ja siitä Iitin seurakunnalle iso käsi. Tosin Suomen puolella en ole vielä kertaakaan törmännyt siihen tosiasiaan, että nämä asiat olisi hoidettu huonosti. Ilmeisesti me suomalaiset haluamme kunnioittaa viime sotien raskaimman uhrin antaneita miehiä, jotka onnistuivat omalla panoksellaan pitämään maamme itsenäisenä, jotta me voimme valmistautua edessä häämöttävään itsenaisyytemme 100-vuotisjuhlaan.
Hyvin hoidettuja Iitin sankarihautoja
Muistomerkin Iitin sankarihautausmaalle toteutti Arvo Muroma vuonna 1950 ja siihen on kaiverrettu iittiläisten sotapolku, joka kertoo paikoista, missä tarvittiin miehiä eikä marjanpoimijoita. Muistomerkki paljastettiin 6.8.1950 ja viimeisenä suurena taistelupaikkana on mainittu Ihantala, missä ratkaistiin viime kädessä maamme itsenäisyyden kohtalo.
Arvo Muroman vuonna 1950 suunnittelema muistomerkki
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita