Nuorena poikana Willimies oli töissä Kaukas Oy:n Kaukaan sahan tukkiosastolla kuorimossa. Tehtäviini kuului kaikenlaista lapiohommista koneiden käyttämiseen, mutta valtaosan ajasta toimin tukkien lajittelusillalla niputtajana. Tuli tuon vajaan kuuden vuoden aikana kääräistyä tukkinippu poikineen, jotka jatkoivat tietään sahalle muuttuakseen laudoiksi ja parruiksi. Nuo ajat ovat vieläkin usein mielessä, koska missään en tuon jälkeen ole kokenut vastaavaa porukkahenkeä. Oli hemmetin hienoa olla tukkimies!
Kymiyhtiön lahjoittama puisto ja Tukinuittaja |
Koska ajat muuttuivat niin ajauduin pikkuhiljaa kohti sisätöitä, mutta mukavahan noita aikoja on muistella. Ei nimittäin vaivannut lentsut eikä muutkaan kulkutaudit, kun säästä riippumatta tehtiin hommia ulkosalla. Muutaman kerran tuli uituakin tukkialtaassa vaatteet päällä, koska en osannut tukinuittoa tukin päällä seisoen, kuten tämän patsaan mies.
Tasapainoilu tukin päällä ei ole helppoa |
Tukinuittaja patsas löytyy Kuusankoskelta ja sen lahjoitti puistoalueineen silloiselle Kuusankosken kauppalalle Kymiyhtiö vuonna 1972. Patsas on Matti Hauptin suunnittelema, mutta jostain syystä teos on valettu Italiassa. Alkuperäisessä versiossa Tukinuittaja olisi ollut vesielementissä, mutta jostain syystä se jätettiin pois lopullisesta versiosta.
Tekijäkin on mainittu |
Veistoksessa nuori mies tasapainoilee tukin päällä haka kourissaan. Tehtävä ei ole helppo, kuten me kaikki tiedämme, mutta aikoinaan taito oli välttämätön, kun tukit uitettiin jokireittejä myöten sahoille. Valitettavasti se alkaa nykyisin olla katoavaa kansanperinnettä.
Tarkkaa päivämäärää, jolloin veistos julkaistiin, en löytänyt mistään. Valitettavasti näin, mutta paljastamisen aikana yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimi Mika Tiivola, joka kertoi paljastuspuheessaan yhtiön haluavan jättää paikkakunnalle muistomerkin omasta toimialastaan ja sen historiasta. Komean jäljen tosiaan jättivätkin...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita