Joskus takavuosina ennen bloggaamisen aloittamista Willimies vieraili Elimäen kirkossa opiskelukaverinsa häissä. Jo tuolloin totesin Elimäen kirkon yhdeksi komeimmista kirkoista, mitä näiltä nurkilta löytyy. Olen edelleen samaa mieltä, vaikka nyt kesällä 2017 en kuvausreissullani päässytkään käymään kirkossa sisällä. Siellä oli paikalla piipahtaessani hääjuhlat menossa, eikä tapanani ole työntyä joka paikkaan kuokkavieraaksi. Niinpä kirkon upeat sisätilat jäivät kuvaamatta, mutta vilpittömästi toivon että käytte ihan itse paikalla. On meinaan näkemisen arvoinen....
Elimäen kirkko vuodelta 1638. Edustalla sankarihaudat |
Näkemisen arvoinen |
Elimäen kirkko on valmistunut vuonna 1638 ja sen tekijästä ei ole jäänyt tietoa. Alunperin kirkko oli suorakaiteen muotoinen, mutta kirkkoa laajennettaessa 1678, se muutettiin ristikirkoksi. Koska tulipalot, sodat ja huono hoito ovat tuhonneet vanhoja puukirkkojamme, niin Elimäen kirkko onkin yksi vanhimpia jäljellä olevista puukirkoistamme.
Pääsisäämkäynti. Huomatkaa paanukatto |
Kirkon sisätilojen sisustuksen ovat paikallisen aatelisen Casper Wreden ja hänen vaimonsa lahjoittamat, kuten alttarilaite ja -taulu, jotka ovat vuodelta 1632. Mielenkiintoiseksi kirkon tekee barokkityylinen kuoriaita sekä todennäköisesti Lorentz Habermanin valmistama saarnastuoli. Molemmat viimeksimainitut ovat 1600-luvun puolivälistä.
Kirkkoon kuuluu olennaisesti myös tien toisella puolella sijaitseva kellotapuli, joka on ilmestynyt Elimäkeläisten iloksi 1795-1797. Sen on suunnitellut Aatami Juhonpoika Marttila. Komean kirkkomiljöön viimeistelee 1700- ja 1800-lukujen taitteessa valmistunut kivinen aita.
Elimäen kellotapuli |
Kokonaisuutena kirkko on todellakin näkemisen arvoinen!
Kiitos kotiseurakuntani kirkon esittelystä. Tuolla tuli käytyä joka kevät ennenkuin saimme todistukset ja joskus 90-luvulla kirkko oli vaarassa palaa tuhopolttajan toimesta. Sen jälkeen kirkonkyläläiset pitivät vartioita kirkon nurkilla kunnes pyromaani paloi. Kirjaimellisesti ja toisessa rakennuksessa.
VastaaPoista