lauantai 17. maaliskuuta 2018

Kouvola / Kaipiaisen taistelun muistomerkki

Tämä päivä menee taas SaiPan otteita jännittäessä. Kausi on katkolla, joko lähdetään kesälomalle tai kaatamaan Turun palloseuraa jatkossa. Itse tietysti uskon kauden jatkuvan, mutta kieltämättä viime viikkoina on pieniä merkkejä ollut havaittavissa otteiden hyytymisestä. Toivottavasti pojat ja Tertsi saavat paketin kasaan ja lähetämme lahtelaiset pussinokat kesälomille...  

Tänään blogissa on vuorossa Kustaan sodan (1788-1790) aikana käydyn Kaipiaisten taistelun muistomerkki. Tuolloin alue oli Kymijoen toimiessa rajana, Venäläisten omistuksessa. Ruotsin kuningas kuitenkin halusi valloittaa itselleen lisää alueita ja aloitti sodan venäläisiä vastaan. Yksi näistä sotaoperaatioista tapahtui Kaipiaisissa 15.7.1789. 
Kaipiaisen taistelun muistomerkki

Tuolloin kuningas Kustaa III määräsi joukkonsa hyökkäämään Kaipiaisiin, mihin oli hänen saamiensa tietojen mukaan tullut venäläisiä joukkoja. Tarkoitus oli tehdä hyökkäys kahdelta suunnalta, mutta Kouvolasta lähteneet joukot eivät saaneet apua Liikkalasta liikkeelle lähteneistä joukoista. Tie oli sotajoukolle liian surkeassa kunnossa.

Niinpä joukot hyökkäsivät täysin ylivoimaista vihollista vastaan Kaipiaisissa ja joutuivat melkoiseen tykinkuulasateeseen. Hyökkäys tyrehtyi täysin ja joukot joutuivat puolustautumaan hyökkääviä venäläisiä vastaan. Kaikki ei mennyt kuin Strömsössä! Taistelut alueella jatkuivat aina iltaan saakka, kunnes lopulta ruotsalaiset tajusivat, ettei apujoukkoja ole tulossa. Vetäytyminen aloitettiin ja seuraavana aamuna joukot saapuivat Kouvolaan 265 miestä vähemmällä joukolla kuin lähtiessä. Taistelu oli ruotsalaisille siis täydellinen katastrofi.
Koska tehty ja kenen toimesta?

Laatta muistomerkin kyljestä

Taistelupaikalle Kaipiaisen vallimäelle on pystytetty muistomerkki, mutta tästä en osaa sanoa yhtään mitään muuta. Kuka lie pystytti ja milloin? Ehkä tähänkin saamme vastauksen joltakin lukijaltamme....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita