Masentaa, ulkona on pakkasta ja maa valkoisena. Viimeiset pari vuotta näihin aikoihin olen tuuppaillut moottoripyörää pihamaalle kevään ensimmäiselle ajoreissulle, mutta tänä vuonna jää tekemättä. Eikö tämä hemmetin talvi lumineen joutaisi jo väistyä? Ilmeisesti pitää kääntää kohta takkia myös ilmastonmuutoksen suhteen. Olen yrittänyt omilla toimillani vaikuttaa että ilmastonmuutosta ei tapahtuisi, mutta taidankin kohta liittyä Trumpin joukkoihin tämän asian suhteen. Hänenkään mielestä ilmaston lämpenemistä ei tapahdu, joten mitä sitä ekoilemaan...
No en minä sentään tosissani ole, mutta kun en jaksaisi odottaa.... Tämän päivän kohteen kanssa olen sen sijaan malttanut odotella jo parikin vuotta, joten siirrytäänpä Kuusankoskelle tutustumaan melkoiseen kivenjärkäleeseen. On meinaan kokoa tällä kolossilla.
Kyseessä on toinen Kouvolan alueella sijaitsevista vapaudenpatsaista. Toki senkin olen julkaissut aiemmin ja tässä linkki siihen. Sen sijaan tämä Kuusankosken vapaudenpatsas paljastettiin 23.9.1933, jolloin sodan päättymisestä oli kulunut jo 15 vuotta. Valtaosahan näistä sisällissodan voittaneen valkoisen puolen patsaista on paljastettu jo 1920-luvun alkuvuosina. Ilmeisesti Kuusankoskella toimittiin vähän hitaammin.
Kymi-yhtiön kustantama vapaudenpatsas pystytettiin yhtiön ammattikoulun edustalle |
Vapaudenpatsas sai alkunsa kun Kymi-yhtiön 60-vuotispäivät lähestyivät. Juhlapäivään mennessä oli muotoutunut kokonaisuus, josta vapaudenpatsas oli yksi osa. Yhtiö oli rakennuttanut oman ammattikoulunsa yhteyteen juhlasalin, minne Eero Järnefelt maalasi Svinhufvudin ja marsalkka Mannerheimin kuvat. Tästä innostuneena paikallinen rintamamiesyhdistys ehdotti myös vapaudenpatsaan rakentamista. Kymi-yhtiö tarttui ajatukseen ja rakensi kahdeksan ja puoli metriä korkean punagraniittisen monumentin ammattikoulunsa edustalle.
Melkoinen kasa kiveä |
Monumentin teksti on Mannerheimin suusta |
Patsaan suunnitteli taiteilija Ehrström ja sen osat sorvaili Vehmaan punaisesta graniitista Uudenkaupungin kiviveistämö. Tässä mielestäni melkoisen koruttomassa muistomerkissä on ainoastaan vuosiluku 1918 ja Mannerheimin lausahdus sisällissodan voitonjuhlallisuuksista:"Ainoastaan se kansa, joka itse kykenee auttamaan itseänsä, voi luottamuksella katsella kohti tulevaisuutta"
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita