perjantai 9. maaliskuuta 2018

Pyhtää / Pyhtään sankarihaudat

Moneskohan sankarihautausmaa tämä Pyhtään sankarihautausmaa lieneekään, mitä olen blogissani esitellyt? Melkoinen määrä niitä joka tapauksessa on, enkä ole ollenkaan varma että näiden esittely päättyisi Pyhtäälle. Muistaakseni pilvipalvelun kätköistä löytynee vielä muutama paikka Suomen puolelta. Venäjältä näitä on ainakin vielä muutama kuvaamatta... jotensakin vaan vetää aina mielen niin matalaksi kun näillä paikoilla käy.
Pyhtään 135 sankarihautaa

Upean kellotornin alaosassa on Rirrosen tekemä reliefi

Pyhtään keskiaikaisen kirkon vierestä löytyy Pyhtään sankarihautausmaa, minne on viime sotien jäljiltä haudattu 135 sankarivainajaa. Luku on melkoisen iso paikkakunnan kokoon nähden, joten tiukkoihin paikkoihin ovat ilmeisesti joutuneet? Onneksi kuitenkin alue on arkkitehti perhe Esko Toiviaisen ja hänen vaimonsa Tarja Salmio-Toiviaisen jäljiltä komea ja hyvin hoidettu alue. 
Sankarivainajien muistomerkki

Koruton veistos

Sankarihautojen vieressä sijaitsee Pyhtään kellotorni, jonka seinään on kiinnitetty punagraniittinen reliefi sankarien muistoa kunnioittamaan. Sen tekijä on kuvanveistäjä Armas Tirronen. Reliefiin on kuvattu perhe, jonka isä hyvästelee vaimonsa ja häntä kädestä pitävän lapsen viimeisen kerran.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita