torstai 1. maaliskuuta 2018

Kouvola / Vakaumuksensa puolesta kuolleet 1918*

Jostain kummasta syystä minulle ja Williladylle on kehittynyt kolmas aisti muistomerkkien bongaamisen suhteen. Vieraalla alueella liikuttaessa katse pälyilee puistoja, tienvieruksia ja rakennuksia uusien muistomerkkien ja muistolaattojen löytämiseksi. Kaikista niistä meilläkään ei ole etukäteen tietoa, vaan ne jostain suorastaan tuntuvat hyppäävän silmillemme. Sama kolmas aisti toimii myös hautausmailla, joilta etsimme Suomen sisällissodan punaisen osapuolen muistomerkkejä.
Elimäen vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki

Jostain kummasta syystä lähestulkoon aina, ne löytyvät hautausmaan perimmäisestä nurkasta tai muuten vaan syrjäiseltä paikalta. Lisäksi niitä tuntuu yhdistävän sama materiaali, nimittäin punagraniitti. Samlla pistämättömällä tekniikalla löysimme myös Kouvolaan nykyisin kuuluvasta Elimäeltä punaisten hautamuistomerkin. Paikkana oli todellakin perimmäinen nurkkaus, kuten usein aiemminkin.

Sydän kahden tikarin lävistämänä

Ilmeisesti parhaat hautapaikat olivat jo käytössä viime sotien jälkeen, jolloin punaisten muistaminen tuli yleisesti hyväksytyksi. Niinpä Elimäenkin punaisten muistomerkki paljastettiin vuonna 1945 ja materiaalina tietenkin punagraniitti. Huomion arvoista tässä muistomerkissä on etusivulla oleva kohokuva, missä kaksi tikaria lävistää sydämen. 
Taustapuoli

Nimiä riittää

Punaisten muistomerkkeihin erikoistuneen työväenmuseo Werstaan ylläpitämässä tiedostossa mainitaan kivessä olevan 22 kaatuneen nimet, mutta minä ainakin laskin nimiä olevan kuutisenkymmentä. Lieneekö nimiä lisätty jälkikäteen?

Muistomerkin tekijästä minulla ei ole mitään tietoa, mutta ilmeisesti Elimäen työväenyhdistys on maksanut tämän hankkeen. Ehkä asiasta selviää joskus lisääkin tietoa...

Päivitys 6.5.2019
Suomen valtio kehotti sotien jälkeen pystyttämään hautausmaille punaisille omat muistomerkit. Elimäellä kasattiin äkkiä toimikunta, johon kuuluivat kunnan edustajana Manne Paavola ja seurakunnan edustajana Risto Koskinen. Nopeasti tulikin valmista, koska Kuusankosken Graniitti Oy:n tekemä muistomerkki paljastettiin 20.5.1945 Mikko Erichin pitäessä juhlapuheen. Muistomerkki on Elimäen seurakunnan ikuisessa omistuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita