Ilmastonmuutos on vakavasti otettava asia, mistä meidän jokaisen pitäisi olla huolissamme. Valitettavasti olen kuvitellut ilmaston lämpenevän, mutta täällä Joutsenossa asuu mies, joka alkaa olla läpeensä kyllästynyt kantamaan puita takkaan, jotta sähkömittarista ei palaisi laakeri kiinni! On näet ollut sen verran kylmää, että montaa kertaa ei ole huvittanut ulkosalla käydäkään. Talvilomakin meni ohitse ja yhtään kertaa en saanut edes suksia jalkaani...
Muistomerkki opastauluineen |
Hillosensalmen muistomerkki |
Autoni, jossa ei ole lokilämmitintä, ilmoitti muutamana aamuna kieltäytyvänsä yhteistoiminnasta ja muutamia muitakin puutteita olen kotitaloudessani huomannut pakkasten aikaan. Ilmeisesti tulevan kesän aikana pitää korjailla muutamia puutteita ja ennen kaikkea ryhtyä säästämään sähköä, lisäämään kierrätysastetta ja muutenkin järkeistää erinäisiä asioita. Jatkossa Joutsenossa otetaan ilmastonmuutos vakavasti. Tekisipä ihan mieli aloittaa noista operaatioista oma blogi, mutta en nyt oikein tiedä...
Muistomerkin laatta |
Joka tapauksessa tätä kirjoittaessani(1.3.2018 klo 8.00) ulkona on -23,4 astetta pakkasta. Auto ei takuulla starttaa ja edessä on taas päivä, jolloin puita saa kantaa selkä vääränä. Kylmää oli takuulla sata vuotta sittenkin, jolloin Kouvolan ja Mäntyharjun välissä Hillosensalmella ja Mouhussa valkoiset ja punaiset ottivat yhteen maaliskuun alkupäivinä. Tarkoituksena valkoisilla oli saada aikaan ratkaisu ns. Savon rintamalla ja päästä etenemään rautateiden solmukohtaan Kouvolaan. Tuossa sodassa rautateiden hallinta oli kummallekin osapuolelle elintärkeää. Siksi Savonradan hallinnasta taisteltiin verissäpäin.
Koska Hillosensalmen ja Mouhunkin taisteluista on kerrottu Voikosken nuorisoseuran Internet sivuilla, en näe mitään syytä kirjoittaa omaa versiotani taisteluiden kulusta, vaan voitte käydä lukemassa ne itse. Mouhun taistelusta kerrotaan täällä ja Hillosensalmen taistelusta täällä.
Kartta Savon rintaman taisteluista |
Taistelukuvaus sadan vuoden takaisesta rähinästä |
Hillosensalmi, missä sijaitsee rautatiesilta, kuten sata vuotta takaperinkin, on saanut oman muistomerkin. Muistomerkki paljastettiin 16.5.2010 ja sen toteutti vapaussodan ja itsenäisyyden Kymenlaakson perinneyhdistys ry.
Mouhun taistelukin on saanut oman muistomerkkinsä, mutta koska se sijaitsee blogin kohdealueen ulkopuolella, niin minulla ei ole siitä esittää kuvia.
Päivitys 6.5.2019
Muistolaatan valmisti Taidevalimo Sakari Nyström. Paljastuspuheen piti yhdistyksen sen hetkinen puheenjohtaja Hannu Hasu. Lisäksi taisteluiden kulkua selosti muistomerkkihankkeen alullepanija ja puuhamies Pertti Hartikainen.
Päivitys 6.5.2019
Muistolaatan valmisti Taidevalimo Sakari Nyström. Paljastuspuheen piti yhdistyksen sen hetkinen puheenjohtaja Hannu Hasu. Lisäksi taisteluiden kulkua selosti muistomerkkihankkeen alullepanija ja puuhamies Pertti Hartikainen.
Kiersin kolme kesää nykyisen Suur-Kouvolan kirkkoja kuvaamassa evakkokiviä. Kun myös sisällissotamme historia alkoi kiinnostaa, tajusin käyneeni aika monella silloisella taistelupaikalla. Kapina tehtalla tuli luettua. Sitä katsoo nyt Kouvolaa uusin silmin. Hillosensalmella käydessäni en honannut etsiä tätä muistomerkkiä, lieköhän kartalla?
VastaaPoista