lauantai 24. maaliskuuta 2018

Kouvola / Utin taistelun muistomerkki

Kymenlaakso on täynnä 1700-luvun loppupuolella soditun Kustaan sodan muistomerkkejä. Olen esitellyt niitä jo jonkun verran, mutta tämä Utin taistelun muistomerkki on aina jäänyt väliin. Nyt on sitten tämän 3.divisioonan leirijoukkojen vuonna 1931 pystyttämä hemmetin komea luonnonkivistä tehdyn muistomerkin esittely vuorossa.
Muistomerkki on tasaisella kankaalla 6-tien varressa

Veikkaan, etteivät kovinkaan monet valtatie kuutosta ajelevat autoilijat tiedä ajelevansa vanhoilla sotatantereilla, mutta 28.6.1789 alueella käytiin melkoinen kahakka ruotsalaisten ja venäläisten välillä. Aluehan kuului tuolloin Venäjään rajan ollessa joitakin kilometrejä lännempänä Kymijoella. Sotasankaruutta tavoitteleva Kustaa III hyökkäsi 1788 Venäläisten kimppuun ja sota jatkui seuraavanakin vuonna. Kustaa III halusi valloittaa alueita takaisin Ruotsille.
Komea luonnonkivistä muurattu muistomerkki

Muistolaatta on ympäröity vanhoilla tykinkuulilla


Kuningas saapui kesäkuun alussa 1789 johtamaan henkilökohtaisesti sotatoimia. Päämaja sijoitettiin Liikkalaan ja kuninkaan käytössä oli kahden sotapäällikön johtamat joukot. Kustaalla oli johdettavanaan 2500 miestä ja 16 tykkiä, millä oli vastassaan yli 4000 venäläistä muutamalla tykillä vahvistettuna. Ruotsalaiset ryhmittyivät hyökkäysasemiin nykyisen Tykkimäen huvipuiston läheisyyteen ja hyökkäsivät kohti venäläisiä.

Alueen kaksi infotaulua kertovat taistelun historiasta

Hyökkäys onnistui ja venäläiset pakenivat epäjärjestyksessä jättäen jälkeensä 700 kaatunutta sekä paljon haavoittuneita. Ruotsalaiset kokoontuivat juhlistamaan voittoaan nykyisen muistomerkin alueelle ja vetäytyivät tyytyväisinä takaisin Kymijoelle.  Mihinkään suuriin asioihin taistelu ei johtanut vaan tilanne jäi ennalleen. Täysin turha taistelu, missä varmaankin suomalaista verta valui hurmehelle turhaan...

Tarkemman kuvauksen taistelusta voit lukaista täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita