perjantai 23. marraskuuta 2018

Hamina / Haminan punaisten muistomerkki

Joitakin kuukausia takaperin tarjosin apuani Työväenmuseo Werstaalle. Tarkoitukseni oli kuvata heille kaikki Suomen punaisten muistomerkit ja sen kaltaiset paikat. No, sopimustahan ei tullut, vaikka emme edes päässeet keskustelemaan rahasta. Harmillinen juttu sinänsä, koska olisi ollut hienoa tehdä tätä työtä ihan kunnolla. No, koska asia jää nyt tekemättä, niin esittelen sitten nämä Etelä-Karjalasta ja Kymenlaaksosta löytyvät kohteeni täällä blogissani. Koska tämä on minulle vaan harrastus, niin en paneudu tähän muistomerkkiin sen kummemmin.
Haminan punaisten muistomerkki hautausmaan laidalla

Aiheesta eli sisällissodasta 1918 Kymenlaakson alueella on kirjoitettu useita kirjoja sekä muita teoksia. Varmaan tarkemmat tiedot löytyisivät tähänkin kohteeseen, mutta katsotaanpa, jos joku paikallinen lukija osaisi minua avustaa tarkempien tietojen osalta?


Vapunaikoihin paikalta löytyi kukkia Kommunistisen työväenpuolueen tuomana

Haminan Husulassa on kaksi hautausmaata, joiden läpi kulkee moottoritie halkaisten hautausmaat irti toisistaan. Husulan hautausmaa on perustettu vuonna 1876, kun Hietakylän hautausmaa alkoi käydä ahtaaksi. Niinpä se toimi Haminan päähautausmaana aina 1950-luvulle saakka. Siksi onkin loogista, että tänne pystytettiin Haminan työväenyhdistyksen toimesta Haminan kaupungin avustuksella muistomerkki "1918 vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneille tovereille". Muistomerkin paljastusvuotta emme tiedä, kuten ei tuo edellä mainitsemani sivustokaan. Se on kuitenkin melko varmaa, että ennen vuotta 1944 sitä ei ole paljastettu. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita