keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Salmi / Orusjärven kirkko

Jatketaanpa tätä bloggaamista lukijoiden lähettämillä kuvilla, joista olen enemmän kuin kiitollinen kaikille kuvia lähettäneille. Osa kuvista on itse ruinaamiani, mutta valtaosa on minulle hyvää hyvyyttään lähetettyjä. Niistä todellakin iso kiitos! Samaa toivon jatkossakin, joten liitän tähänkin linkin karttaan, jossa on merkittynä kohteet, jotka minulla on vielä kuvaamatta. Älkää kuitenkaan kuvitelko, että kyseessä olisi oma laiskuuteni, vaan blogin kohdealueella on vain paikkoja, joihin en ole päässyt erinäisitä syistä tai sitten en ole vaan kerennyt käydä paikan päällä. Vakaa aikomukseni on, että reissuni loppuisivat vuoden 2019 aikana ja viimeinenkin kohde olisi julkaistu tuolloin. Siihen vaan tarvitsen teidän lukijoiden apua!
Orusjärven kirkko nykyisin (Kuva Jukka-Pekka Nevalainen)
Orusjärven kirkko (Kuva Arvo Salmi)

Ensi kesän kalenteriin olen jo merkinnyt lukuisia kuvausreissuja ja aion ne toteuttaa, jotta saisin aloittamani työn päätökseen. En osaa sanoa, onko lukijoina vielä blogin alkuvaiheen lukijoita, jolloin aloitin kotikaupungistani Lappeenrannasta. Tiedoksi teille, että sinne olisi tarkoitus matkani myös päättää, kunhan muut kohteet on hoidettu ensin alta pois. Ehkäpä kesällä 2020 olisikin aika juhlistaa blogin päättymistä ja istahtaa Prinsessa Armadan kannelle sihijuoma kourassa. Onhan takana jo tässä vaiheessa melkoinen reissu!

Nyt kuitenkin Salmin pitäjään ja Orusjärvelle, mistä löytyy vuonna 1910 pystytetty kirkko, joka uhmaa aikaa.... Kyseinen Jumalanäidille - lohduttajalle pyhitetty kirkko pystytettiin siis vuonna 1910. Sen rakennuttamisesta vastasi pietarilainen kauppias Nesterov. Joulukuussa 1910 kirkko oli jo valmis vihittäväksi ja sen suoritti arkkipiispa Sergei. Tämän pienen kirkon ensimmäisenä pappina toimi pastori Pavel Borotinski, joka kuitenkin Venäjän vallankumousten pyörteissä siirtyi Venäjälle, mikä aiheutti sen, että kirkon ylläpitäminen jäi Salmin seurakunnan vastuulle. 
Orusjärven kirkko (Kuva Jukka-Pekka Nevalainen)

Orusjärven kirkko (Kuva Jukka-Pekka Nevalainen)

Risti on edelleen tornin huipulla (Kuva Jukka-Pekka Nevalainen)

Talvisodassa kirkko säilyi ehjänä ja sitä ei vahingoitettu millään tavoin. Ainoastaan papiston jumalanpalveluspuvut, vapahtajan hautauskuva, ehtoolliskalusto, evankeliumikirja ja pöydällä pidettävät ristit olivat kadonneet sinä aikana kun suomalaiset olivat poissa. Suomalaisten palatessa syksyllä 1941 kirkko otettiin uudelleen käyttöön. Jatkosodan loppuvaiheessa, kun suomalaisten oli jälleen poistuttava Orusjärveltä, otettiin sotilaiden toimesta pienimmät kirkonkellot alas tornista, mutta ne katosivat jonnekin sodan melskeissä. Kirkon esineistöä sentään jonkun verran saatiin pelastettua ja itse kirkkokin säilyi jo toisen sodan ajan ehjänä.
Kirkon ikkunalla on teos (Kuva Jukka-Pekka Nevalainen)

Kirkossa lienee toimintaa nykyisin.... (Kuva Jukka-Pekka Nevalainen)

Kyltti kirkon seinässä, mikä kertoo Orusjärven kirkon olevan arkeologinen muistomerkki (Kuva Jukka-Pekka Nevalainen)

Nykyisin kirkko kaipaisi rutkasti korjaamista, mutta mikä on sen kohtalo, jää nähtäväksi. Lisäksi en saanut myöskään selville, mihin tarkoitukseen venäläiset viimeisten seitsemän vuosikymmenen aikana kirkkoa käyttäneet.... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita