perjantai 9. marraskuuta 2018

Hamina / Mäntlahden murros 275vuotta

Melkoiset pari viikkoa takana. Työhommat ovat vieneet aikaa ja nyt tämä blogikin on näyttänyt omat temppunsa. Kyselin jokin aika takaperin yhdestä muistomerkistä kotikaupungissani Lappeenrannasta Facebookin kautta. Asia selvisi ja sain siitä kuvia, kuten toivoinkin. Sen lisäksi perääni alkoivat soittelemaan Etelä-Saimaan toimittaja ja Etelä-Karjalan radiokin. Molemmille lupasin antaa haastattelun myöhemmiin, mutta katsotaan johtaako tuo nyt yhtikäs mihinkään. Mutta nyt asiaan...

Alkaa olla kohta tämän viikon muistomerkit esitelty, kunhan saadaan tämä Haminan Mäntlahden Syvänsillanmäellä sijaitseva Mäntlahden murros 275 vuotta muistomerkki esiteltyä. Tämä kohde onkin melkoisen uusi, koska se paljastettiin 2.7.2017 Mäntlahden kyläläisten toimesta. Sen sijainti on täsmälleen sillä paikalla, missä sijaitsi Haminan linnoituksen etuvartioasema.
Mäntlahden murroksen muistomerkki


Muistomerkki sijaitsee mäen päällä aivan tien laidassa

Hattujen sota käytiin Ruotsin ja Venäjän välillä vuosina 1741-1743. Sodan alkuvaiheessa Venäjä valloitti Lappeenrannan kaupungin ja vetäytyi sen jälkeen takaisin rajan taakse. Ruotsalaiset painuivat perään ja hyökkäsivät kohti Pietaria marraskuussa 1741. Seurauksena oli väliaikainen aselepo, jonka keisarinna Elisabeth kuitenkin lopetti lyhyeen ja laittoi armeijansa marssimaan rantatietä pitkin hyökätäkseen Haminaan. 

Ruotsalaisten pääjoukko odotti vihollista Haminassa, mutta tänne Mäntlahteen oli sijoitettu 2000 miehen joukko, jonka tehtävä oli viivyttää ja aiheuttaa isot tappiot vihollisille. Niinpä alueen puita kaadettiin hidastamaan vihulaisen etenemistä ja lisäksi ne antoivat tilaa omille tykeille ampua vihollista kohti. Tästä käytettiin nimeä Mäntlahden murros ja se oli melkoisen pelottava puolustusasema.
Muistolaatta on kiinnitetty panssariestekiveen

Muistolaatan suojakalvo ei ole irronnut kunnolla ja teksti on hankala lukea. Siinä on teksti:" Ruotsin aloittamassa hattujen sodassa 1741-1743 venäläiset tuli pysäyttää Mäntlahden murroksella. Juhannuksen tienoilla 1742 murroksella oli 2000 miestä taisteluvalmiina. Ruotsalaiiset kuitenkin vetäytyivät taisteluitta Haminaan. Turun rauhassa  1743 Ruotsin ja Venäjän raja siirrettiin Kymijoelle. Mäntlahden kyläläiset 2.7.2017"

Venäläiset olivat saaneet vihiä tästä vaaranpaikasta ja lähestyivät kohdetta varovasti. Yllätys olikin suuri kun he havaitsivat ruotsalaisten luopuneen hyvistä puolustusasemista laukaustakaan ampumatta ja perääntyneet Haminaan. Venäläiset seurasivat ja saapuivat lopulta palavaan Haminaan, josta ruotsalaiset perääntyivät myös. 

Mäntlahden murrosta ei siis käytetty taisteluissa, mutta ruotsalaisten toisella taktiikalla, täällä olisi voitu aiheuttaa viholliselle isot tappiot. Nyt paikalla on kuitenkin muistomerkki, mihin Pekka Tsernov on tehnyt laattapiirustuksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita