maanantai 5. marraskuuta 2018

Hamina / Summan taistelun muistomerkki

Tämä muistomerkki ei meinannut ottaa löytyäkseen millään, vaikka ohjeet olivat olemassa. Jotenkin en sitä vaan löytänyt, vaikka loppujen lopuksi paikka oli aika helppo. No, koska en sitä löytänyt kahdesta yrityksestä huolimatta, niin tyrkkäsin viestin Haminalaisten Facebookryhmään ja siitä alkoikin melkoinen kuhina. Lukemattomia viestejä ja lopuksi sain siitä kuviakin sekä tarkan sijainnin, jonka jälkeen kävin kertaalleen jopa vielä itsekin paikalla. Nyt on sitten omia ja muiden kuvia tästä kohteesta.
Summan taistelun paikka vuonna 1788. Silta lienee uudempaa työtä.... ;) 

Muistomerkki ei paljon heinikosta näy

Julkinen muistomerkki kielletyllä alueella....törkeää

”Summan jokilinjan puolustustaistelu 8.9.1788. -
Kustaa Mauri Armfeld -”

Melko vaatimaton muistomerkki

Kyseessä on 8.9.1788 käydyn Summan taistelun muistokivi, joka on paljastettu oletettavasti 1950-luvulla. En tiedä, joten äskeinen oli villi arvaus. Vuonna 1788 heinäkuussa Kustaa III armeijat lähtivät liikkeelle kohti Haminaa vallatakseen Haminan linnoituksen. Tuolloin 1100 miestä asettui leiriin Summan kylään, loppujen 4000 sotilaan marssiessa kohti Husulaa. Hyökkäyshän tyrehtyi joukkojen kapinointiin ja lopulta vetäytyivät Anjalaan.

Summan joukko jäi vielä paikalleen ja kävi kiihkeän puolustustaistelun venäläisiä vastaan täällä Haminan Summassa 8.9.1788 Kustaa Mauri Armfeldtin johdolla.  

Kiitokset Ossi Rautamies ja sukulaismies Huopaisen Kai tämän kohteen esiinkaivamisesta ja kuvaamisesta. Valitettavasti härskisti julkaisen tällä kertaa vain itse ottamani kuvat....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita