tiistai 20. marraskuuta 2018

Hamina / Houvanmäen ilmavalvonnan muistomerkki

Kävimme täällä Haminan Metsäkylän Houvanmäen juurella Williladyn kanssa tänä suvena. Silloin oli järkyttävä helle, eikä meitä erikoisemmin kiinnostanut kavuta Houvanmäen huipulle etsimään sinne vuonna 1983 pystytettyä muistomerkkiä, joka kertoo paikan sotaisemmista ajoista. Sen verran monelle vastaavalle vuorelle on tullut viime vuosina kiivettyä, jotta osasimme aavistella vastuksien määrää. Jätimme siis kiipeämättä tuolle vuorelle silloin, mutta minähän palasin paikalle takaisin 23.9.2018 entisen opiskelukaverini Piispan Jarkon kanssa. Keli olikin paljon parempi eli siis viileämpi, niin löytyihän se kohdekin ilman pahempaa hikoilua.
Houvanmäen ilmavalvonnan muistomerkki mäen korkeimmalla kohdalla

Näitä ilmavalvontamuistomerkkikohteita olen esitellyt viime vuosina melkoisesti. Muutama on vielä toki esittelemättäkin, mutta niidenkin vuoro on toki tulossa. Useimmista näistä tiedot ovat melkoisen vähäisiä, mutta aina jotakin tiedonmurusia löytyy....


Houvanmäen ilmavalvonnan muistomerkki on siis paljastettu vuonna 1983 ja se sai alkunsa paikallisten sotaveteraanien ja lottien aloitteesta. Itse uskon lottien etenkin olleen aloitteellisia, koska he suorittivat ilmavalvontaa viime sotiemme aikaan täällä Houvanmäellä korkealle puuhun rakennetulta lavalta käsin. Paikalla ei siis ole ollut tornia, kuten joissakin vastaavissa paikoissa, vaan ilmavalvontaa suoritettiin puuhun rakennetulta lavalta. 
Muistomerkki entisellä lottien työpaikalla

Muistomerkin teki aikoinaan muuraamalla Pauli Riivari ja se tehtin Matti merisalon maille, josta olen hänelle kateellinen. Olisipa minunkin mailla ikioma muistomerkki, joka toisi paikalle merkityksen! Houvanmäki on myös paikka, missä Metsäkylän Martat ry käy vuosittain Lotan päivänä kokoontumassa ja ilmeisesti myös muistelemassa menneitä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita