torstai 22. marraskuuta 2018

Hamina / Piilokallio

Eilisen jatkoksi vielä toinen punaisten pakko-ottoja pakoilleen miesryhmän piilopaikka Haminan perimmäisistä korvista. Miesjoukko Lapjärven ja Purhon miehiä piileskeli tällä korpialueella kolmisen viikkoa ja pystytti aikansa kuluksi tänne ikioman muistomerkin, joka on säilynyt nykypäiviin saakka.
Kävelyreitti muistomerkille alkaa osoitteesta Piilokalliontieltä, mistä alkaa opastettu reitti

Tänne piiloutunut porukka aloitti vaelluksensa Lapjärven Matalajärveltä maaliskuussa 1918. Vähälumisena talvena siirtyminen tänne peräkorpeen oli suhteellisen helppoa, kun varoi jättämästä jälkiä lumiseen maastoon. Ruokahuoltokin toimi, koska piilopaikasta reilun kilometrin päässä Lapjärven suuntaan oli lato, minne naisväki toimitti eväitä miesjoukolle. Lisäksi alueella oli muitakin pakolaisia, joiden kanssa pidettiin säännöllisesti yhteyttä.
uusi ja vanha muistomerkki
Piilokallion ympäristöstä on nykyisin puut kaadettu

Piilokalliolla piileskelleiden miesten nimetkin ovat säilyneet jälkipolville ja he olivat: Antti Joenpolvi, Kalle Joenpolvi, Kalle Kivelä, Anton Mahalakoivu, Eemil Mahalakoivu, Kalle Mahalakoivu, Anton Seppä Lapjärveltä ja Anton Seppä Purhosta, Anton Seppälä, Anton Takanen, Väinö Takanen ja Vilhelm Taskinen.
Kuka lienee kiinnittänyt tuon uuden muistolaatan alkuperäisen kivipaaden vierelle?

Muistolaatta

Ainut asia mikä on jäänyt historian hämärään on isoon kiveen kaiverrettu teksti "1918 Vapaus". Tehtiinkö se piileskelyaikana vai vasta saman vuoden kesällä? Itse kallistuisin tuon piilotteluajan puolelle, koska aikaa heillä varmasti oli.... Ehkä meidän ei aina kaikkia yksityiskohtia tarvitsekaan tietää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita