lauantai 21. kesäkuuta 2014

Taipalsaari / Vitsain/Kannuksen linnavuori*

                                           Tina Turner "River deep mountain high"

Huh, juhannus klaarattu lävitte hengissä. Eilinen päivä vaikuttikin todelliselta aktiivilomalta. Tuli kokeiltua melontaa omalla lätäköllä, moottoripyöräiltyä Joutsenon raiteilla ja koukistajalihaksia treenattua ehtoolla. Nyt on mieli virkeä ja voinee kaiketi ottaa rauhallisemmin tänään, koska vettä sataa.....taas! No, pientä puuhastelua lienee luvassa tänäänkin, koska pitäisi kaiketi aloittaa tavaroiden pakkaaminen edessä häämöttävää Venäjän reissua varten. Jotenkin on tällä kertaa innostus melko vähissä, mutta eiköhän tuo tuosta sujune, kunhan päästään tien päälle ajelemaan?
Linnavuorelta on kelpo pudotus Saimaan pinnalle

Joitain matkakuvia ja kenties sepustustakin lienee luvassa tänne blogiin reissun aikana, koska kyllähän tuo Willilady vähän lupaili viime vuotiseen tapaansa päivittää reissukuulumisiamme blogiin. Tällä kertaa lienee syytä olla tarkkana, että millaisia kuvia lähettelen suurelta Venäjän maalta. Luvassa on siis todennäköisesti kirkkoja ja palatseja, sukellusvene lienee siinä rajoilla. Aikahan tuon näyttää...mutta, reissun jälkeen lataan tietenkin reissukuvat Willimiehen jäljillä Facebooksivustolle kaikkien pällisteltäväksi. Siellähän on muuten viime vuotisetkin valokuvat sensuroimattomana nähtävillä. 
Vanhaa muuria alavammalla rinteellä

Vaan nyt asiaan ja Taipalsaarelle. Jokunen viikko takaperin piipahdin Yamahalla Taipalsaarella. Tarkoitus oli käydä Vitsain linnavuorella ja kuvata se kivikautisine kalliomaalauksineen. No vuorelle pääsin, mutta kalliomaalausten kuvaamiseen olisi tarvittu venettä, joten ne jäivät toiseen kertaan. 

Vanhaa muurin perustusta

Linnavuori, joka tunnetaan myös nimellä Kannuksen linnavuori, sijaitsee Taipalsaarella Vitsain tien ääripäässä kesämökkien keskellä, joten oli vähän haasteellista päästä paikan päälle, mutta löytyihän tuolta huipulle johtava polku. Näköalat olivatkin melkoisen hulppeat, joten kyllä nuo esi-isät ovat turvapaikakseen osanneet valita hyvän paikan. Tänne on vainolaisen ollut hankala päästä ja vielä kun paikalta löytyy vanhan kivimuurin jäännökset, niin voi helposti kuvitella, ettei hyökkääjällä ole ollut helppoa!
Komiat maisemat Saimaalle Vitsain linnavuorelta

Valokuvat nyt ovat sitten taas tätä toivotaan toivotaan osastoa, koska nämä hemmetin luontokuvat eivät näytä olevan helppoja. Parhaiten linnavuoren saisikin ikuistettua Saimaan suunnalta, mutta kun ei ole sitä venhoa, millä saapua paikalle vanhan vainolaisen tavoin. Onneksi kivi- ja nuolisadetta niskaan ei enää tänä päivänä olisi luvassa....

Päivitys: Anonyymin lukijamme isoisä on aikoinaan syyllistynyt linnavuorelta kivien alas viskomiseen, joten joitain vuosikymmeniä takaperin lienee linnavuoren muurit olleet vähän korkeammat. Rikos on toki jo vanhentunut, mutta nykyisille lukijoille tiedoksi, että vastaavanlaista toimintaa kannattaa tehdä jossain muualla kuin näillä arvokkailla historiallisilla kohteilla.

Lisäksi sama lukija oikaisi meitä, että kyseisen linnavuoren nimi on oikeasti Kannuksen linnavuori. Kirjoittajana otin vapauden säilyttää otsikossa ja tekstissä alkuperäisen käyttämäni nimen - Vitsain linnavuori. Sitäkin käytetään jossain paikan nimenä.

2 kommenttia:

  1. Se vois tuo Linnavuoren muuri olla korkeampikin, mutta isoisä kertoi, että he pikkupoikina hakivat siitä kiviä, joita sitten heittelivät ohi soutavien veneiden pelotteluksi. Kyllä se on Kannuksen linnavuori tämä. Kannus on ihan yhtä virallinen kylä kuin Vitsaikin, joka sijaitsee siinä vieressä.

    VastaaPoista
  2. Se vois tuo Linnavuoren muuri olla korkeampikin, mutta isoisä kertoi, että he pikkupoikina hakivat siitä kiviä, joita sitten heittelivät ohi soutavien veneiden pelotteluksi. Kyllä se on Kannuksen linnavuori tämä. Kannus on ihan yhtä virallinen kylä kuin Vitsaikin, joka sijaitsee siinä vieressä.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita