maanantai 3. marraskuuta 2014

Savitaipale / Ruhtinaan maja*                                                    Tom Robinson Band "Long hot summer"

Partakoski oli usein nuoruusvuosien retkien kohteena, kun poikaporukalla liikuttiin kalaretkillä. Monet matkat keskeytyivät Partakosken kyläkaupan yhteydessä toimivaan ravinteliin. Siellä tuli monet juonet punottua ja lennokkaat ajatukset saivat alkunsa. Monesti niiden suunnitelmien jälkipuinti suoritettiin jossain muualla, kuten kotosalla arestissa istuen. Olivat ne sen verta lennokkaita....
Ruhtinas Barjatinskyn huvila

Myöhemmin olen vasta tajunnut, että Partakoski on muutakin kuin kesäinen huvittelupaikka veneilijöille ja muille kulkijoille. Siellä on 1700-luvun lopulla rakennettuja linnoitusrakennelmia ja onhan paikalla asunut aikansa julkkiksiakin, kuten venäläinen ruhtinas A.Barjatinsky. Hän jopa rakennutti alueelle korkealle Patterinmäen huipulle oman huvilansa vuonna 1885. On paikkakunnalla ollut todennäköisesti vireää seurapiiritoimintaa jo kauan sitten. Lieneekö ruhtinaskin saapunut veneellä?
Toiselta kantilta

Ruhtinaan myöhemmistä vaiheista en tiedä, koska Internet ei osaa asiaan antaa valaistusta. Lieneekö kadonnut Venäjän vallankumouksen yhteydessä vai kokiko armeliaamman lopun? Joka tapauksessa hänen rakennuttamansa huvila on yhä edelleen olemassa, vaikka paikallinen nuoriso on saanut siellä oppinsa rakennuksen toimiessa kansakouluna. Nyt rakennus on ilmeisesti yksityisomistuksessa ja remontin alla, joten historialliselle huvilalle voi odottaa pitkää ikää. 

Päivitys 28.5.2017

Paikallisessa aviisissa oli juttua Partakosken ruhtinaan majan kunnostustöistä ja sen historiasta. Linkki löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita