sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Kotka / Popinniemen työväentalon muistolaatta


Nykyään kaikki ovat omaan napaansa tuijottelijoita ja kaikenlainen yhteisöllisyys on kadonnut. Olen varmaan täällä blogissakin aiemmin maininnut kuinka hankalaa on saada edes omia ystäviään avuksi tietyissä tilanteissa, Muutot, isot talkoot ja muu auttaminen on vaan kadonneet jonnekin! Itse ainakin autan edelleen kavereitani parhaani mukaan, kun tilaisuus siihen on, mutta kaikki eivät ajattele niin. Jostain kumman syystä kaikkien elämä on muuttunut kiireiseksi, paikasta toiseen ryntäilyksi ja lasten kuljettamisiin erilaisiin harrastuksiin. Lisäksi jokaisella työpaikalla imetään mehut pois jokaisesta työntekijästä. Koita siinä sitten keretä auttamaan kavereita....
Tällä paikalla sijaitsi Popinniemen työväentalo 

Ennen sentään talkoilla ja yhteistoiminnalla saatiin ihmeitä aikaan, kuten helkatin isoja ja komeita työväentaloja. Tällainen pystytettiin Kotkaan vuonna 1906, jolloin Popinniemen työväenyhdistyksen talo avattiin. Talon runko ostettiin K.Häkkiseltä keskeneräisenä ja jäsenten keräämien rahojen ja pyyteettömästi annetun työpanoksen jälkeen yhdistys pääsi uusiin tiloihin, jotka antoivat tilat myös nuoriso-osaston, kuoron, ompeluseuran, urheiluseura Toverien ja muidenkin osastojen käytettäväksi.

Kuten niin usein aiemminkin, niin tulipalot olivat puurakennusten suurin pelko. Pahin uhka toteutuikin 24.1.1912, jolloin talo paloi perustuksiaan myöten maan tasalle. Nyt oli edessä uuden tontin etsiminen, rahan kerääminen ja uuden uljaan työväentalon rakentaminen. Tuolloin kun ryhdyttiin toimeen, niin asiat myös edistyivät, toisin kuin nykyään. Uuden talon vihkiäisiä vietettiinkin jo 26.1.1913, jolloin oli kulunut liki tasan vuosi edellisen talon palosta.
Laatta  talon seinässä

Muistolaatta

Valitettavasti tätä komeaa taloa ei ole enää olemassa, vaan työväenyhdistys joutui myymään sen tontteineen päivineen Kymenlaakson asuntosäästäjät ry:lle vuonna 1972. Jäsenistö oli vuosien saatossa vähentynyt ja ikääntynyt, joten tulot pienenivät kulujen kasvaessa. Niinpä uusi omistaja purki rakennuksen ja rakensi tilalle kerrostaloja, joista yhden seinään kiinnitetty laatta kertoo paikan menneisyydestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita