keskiviikko 22. elokuuta 2018

Hamina / Vehkalahden pappila

Vehkalahden seurakunta oli aikoinaan alueellinen mahtitekijä, kuten seurakunnat aina olivat pienissä yhteisöissä. Niinpä seurakunnalla oli alueen paraatipaikalla Pappilansaarten suojaamassa lahdenpohjukassa, Turku - Viipuri maantien varressa oma pappilakirkkoherran virkatalona. Todennäköisesti pappila on rakennettu samoihin aikoihin kuin seurakunnan Marian kirkkokin eli liikutaan 1400-luvulla.
Pappilansalmen koulu on entisen pappilan paikalla

Pappilan hyvät kulkuyhteydet houkuttelivat matkalaisia paikalle liikkuessaan tietä pitkin, mikä aiheutti pappilalle aina omat ylimääräiset tehtävät. Lisäksi sotajooukotkin liikkuivat alueella ja ainakin kahteen kertaan pappila on pitänyt rakentaa alusta alkaen uudelleen. Myöhemmin olojen rauhoittuessa pappilasta muodostui Haminan seurapiirielämänkeskus, mutta ajat muuttuivat huonommiksi pappilan kannalta.
Muistolaatta koulun ulkoseinässä

Virkatalo ränsistyi ja kävi osaltaan vanhanaikaiseksi pitää yllä isoa virkataloa, joten muutos - lopullinen, oli tulossa. Pappila purettiin vuonna 1961 ja paikalle rakennettiin Pappilansalmen koulu, jonka seinään on kiinnitetty muistolaatta kertomaan alueen ja paikan menneisyydestä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita