keskiviikko 8. elokuuta 2018

Hamina / Rajasuon desantit

Olen saanut viime päivinä valtavasti yhteydenottoja eri ihmisiltä viestien ja kuvien muodossa. Monet paikat, joihin itselläni ei olisi ollut pääsyä, odottavat nyt vuoroaan tullakseen julkaistuksi. Minulla oli tarkoitus pitää 18.8 alkaen kolmen viikon bloggaustauko, keskittyäkseni palkkatyötehtäviini. Se ei nyt tule onnistumaan, koska aion julkaista lukijoiden ja eri keskustelupalstojen kautta haltuuni saamat kuvat. Vasta näiden julkaisujen jälkeen suon itselleni parin viikon mittaisen bloggaustauon. Ennen lukijoiden kuvia, mennään kuitenkin omillani ja lähiaikoina on sitten vuorossa nuo mahdottomista paikoista olevat kuvat...
Auto parkkiin ja kävelylle metsään

Vajaan kilometrin lompsimisen jälkeen löytyi vieraskirja

Nyt kuitenkin pysytellään Haminassa, vaikka aivan Virolahden rajalla liikutaankin. Täällä sijaitsevalla Rajasuon läheisyydestä löytyy muistomerkki, joka on pystytetty 31.7.1991 KymJP killan toimesta. Muistomerkki on tehty ison maakiven ympärille kasatuista pienemmistä kivistä, jotka muodostavat kehän maakiven ympärille. Ison kiven päälle on vielä nostettu yksi kivi, johon on kiinnitetty muistolaatta.
Muistomerkki surmapaikalla


Muistolaatta

He pystyttivät muistomerkin 

Muistomerkki on pystytetty kunnioittamaan kymenlaaksolaisia, jotka menettivät henkensä desanttien ampumina viime sodissa 1939 - 1945 kotirintamalla. Heistä yksi oli vasta 17-vuotias sotilaspoika Arvo Harjunen, jota kaksi venäläistä desanttia ampui tämän muistomerkin alueella. Arvo oli suorittamassa partiotehtävää, koska alueella oli havaittu desanttien liikehdintää. IS-komppania 360, mihin Arvokin kuului, sai tehtävän hoitaakseen. 

Kenttävartiosta palaava vaihto-osasto törmäsi kahteen desanttiin, jotka ampuivat osastoa. Arvo sai useita luoteja osakseen ja hän haavoittui vakavasti vatsaan. Hänet toimitettiin Klamilaan kenttäsairaalaan, mutta hän kuoli matkalla. Hänestä tuli Virolahden nuorin viime sotien uhri. Hänet on haudattu Virolahden sankarihautausmaalle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita