keskiviikko 29. elokuuta 2018

Hamina / Sahakosken sahan muistomerkki

Tänäänkin ollaan Haminan Myllykylässä. Paikan läpi virtaa Vehkajoki ja yhteen sen pieneen koskeen perusti vuonna 1723 Mårten Steven aikansa suursahan, joka sahasi puuta ulkomaiden vientiä varten. Nykyisin sahasta ei ole jäljellä muuta, kuin Vehkajokeen tehdyt patorakennelmat, joilla saatiin vesirattaat pyörimään ja sahanterät liikkumaan.
Vehkajoki

Stevenin porukka kivesi Sahakosken uomaa


Sahakoski, mistä saha sai energiansa

Stevenin saha olikin aikansa ehkä edistynein saha, missä luovuttiin vanhoista ja paksuista, paljon voimaa vaatimista sahanteristä. Niiden jälkikin oli huonoa, joten Steven tuotti ensimmäisenä Suomeen Hollannista uusia hyvälaatuisesta teräksestä valmistetut sahanterät. Muutenkin Steven oli edistyksellinen työnantaja, joka piti huolta työläisistään. Antoipa hän jopa työläisille viljelypalstoja sahan läheisyydestä. Kyllähän hyvin ruokittu duunari tekee napakammin töitäkin, lienee ollut hänen ajatuksensa.
Sahakosken sahan muistomerkki. Tukki matkalla sahanterien läpi

Yksityiskohta

Tekijä olisi kiva saada selville

Nykyisin paikalla on muistomerkki, jonka paljastamisajankohtaa sekä hankkeen toteuttajaa en tiedä. Tämäkin olisi kiva saada joskus päivitettyä, mutta vaatinee jotain paikallista tietoa?  

1 kommentti:

  1. http://www.reimari.fi/2019/06/10/esko-ahlbergin-elamantyota-muistellaan-neuvottomassa/ Esko A on tehnyt ja olin paikalla kun itse asetteli paikoilleen. Olisko kesällä 1973.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita