maanantai 20. elokuuta 2018

Hamina / Marian kirkko

Vehkalahti on ikivanha pitäjä, joka liitettiin 2000-luvun alussa Haminaan. Sinänsä kierros tuli täyteen, koska aikanaan Haminan kaupunki irroitettiin Vehkalahdesta. Siksi nykyisen Haminan keskusta onkin aika mielenkiintoinen, koska raatihuoneen ympärillä oleva liikenneympyrä on nykyisen Haminan keskus. Aivan sen välittömässä on niin haminalaisten Johanneksen kirkko ja vehkalahtelaisten Marian kirkko.
Marian kirkko

Komea ilmestys

Vehkalhden historia ulottuu kauas menneisyyteen, koska ensimmäinen maininta Vehkalahden kirkosta on vuodelta 1396. Tuo alkuperäinen kirkko ei kuitenkaan ole enää jäljellä, vaan tilalle on noussut Marian kirkko, joka sijaitsee samalla paikalla kuin entisetkin. Ilmeisesti paikalla oli joko yksi tai kaksi puukirkkoa, minkä jälkeen päätettiin rakentaa seuraava kivestä. Tarkkaa rakennusvuotta ei kukaan tiedä, mutta se ajoittuu 1400-luvun puoliväliin. Tekijäkään ei ole tiedossa, mutta epäillään kyseessä olleen saman kirkonrakentajan, joka on vastannut Pyhtään, Sipoon, Pernajan ja Porvoon keskiaikaisista kirkoista...
Pääsisäänkäynti

Pääsisäänkäynnin yläpuolella on kivitaulu, joka kertoo kirkon kohtaloista 1800-luvulla

Tämäkin kivinen kirkko joutui kokemaan kovia 1500-luvulla. Se ryöstettiin ja poltettiin kahdesti, jolloin keskiaikaiset sisäseiniä ja kattoa peittäneet maalaukset tuhoutuivat. Kirkko kuitenkin kunnostettiin uudelleen ja kun sen viereen alkoi kohota Haminan kaupunki, niin siitä muodostui maaseudun- sekä Haminan suomenkielisen väestön kirkko. Tässö tehtävässä se toimi vuoteen 1821 asti, jolloin se tuhoutui Haminaa kohdanneessa tulipalossa. Nyt goottilaistyylisestä kirkosta, jäljelle jäivät vain rauniot.
Sulo Mäkelän vuonna 1964 tekemä reliefi Vehkalahden kirkon seinässä kunnioittaa esivanhempien työtä

Nykyisen upean empiretyylisen ulkonäkönsä kirkko sai Carl Ludwig Engelin piirustuspöydällä. Lopulta kirkko valmistui korkeine kellotorneineen vuonna 1828 ja on välttynyt suurilta onnettomuuksilta ja tuhoilta. Lisäksi se restauroitiin perusteellisesti vuonna 2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita