perjantai 17. elokuuta 2018

Hamina / Turkian vaivastalo*

Perjantaita pukkaa ja nyt aloitan uuden trendin blogissani. Tästä lähtien en julkaise yhtään uutta postausta viikonloppuisin. Syynä on se, että muuten en saa kohteita riittämään ensi kesään asti, ennen kuin kerkeän uusille kuvausreissuille. Tänä vuonna kuvausreissut jäivät melkoisen vähiin, mutta ensi keväästä alkaen otan uuden rytmin. Aion joka viikonloppu kiertää jossain kuvaamassa, jotta saan tämän harrastuksen päättymään.... No, koskaanhan tämä ei lopu koska uusia muistomerkkejä ilmaantuu jatkuvasti ja vanhojakin juttuja pitää päivittää. Lisäksi minulla on hautumassa ajatus uudesta projektista, mutta saas nähdä innostunko siihen. Motivaation olisi oltava kohdallaan, jos jotain uutta aloitan.... Nyt kuitenkin Turkian kylään!

Suomi on täynnä kylttejä ja muistomerkkejä, mitä erilaisimpien tapausten ja juttujen muistoksi. Tänään vuorossa on yksi ehkä erikoisimmista tässä blogissa julkaistuista kohteista. Se ei toki ole ainutlaatuinen, koska kotiseudullani Joutsenossa on myös muistomerkki ensimmäisen kunnalliskodin pihapiirissä. Eihän se nyt ihan sama asia ole, mutta vähän saman tapainen.
Vaivastalo löytyy osoitteesta Turkiantie 629


Liekö ruumiskellari...


Tästä Haminan Pyhällön vaivastalosta en osaa kertoa sen kummempaa, kuin että se on toiminut vuosina 1890 - 1930. Ainakaan tien laidassa oleva kyltti ei ole kovin vanha, mutta en tiedä asiasta sen enempää. Ehkä joku paikallinen osaa kertoa asiasta ennemmin... tietoa otetaan perinteiseen tapaan vastaan!

Vaivastalon kyltti
Päivitys 16.9.2018

Vaivastalo sijaitsi vuoteen 1930 saakka Turkian kylässä, mutta rakennus purettiin ja hirret vietiin Vehkalinnan runkotarpeiksi, kun sitä rakennettiin. Nykyiset rakennukset ovat ilmeisesti vuoden 1930 jälkeen rakennettuja?

3 kommenttia:

  1. Ihmettelen, mitä kuvasi vaivastalosta esittää? 1930 Myllykylään rakennettiin Kunnalliskoti,johon Vaivastalon väki siirrettiin.Pari vuotta myöhemmin, kun Lotta Svärd yhdistys puuhasi Husulaan omaa taloa, Vehkalinnaa, luovutti kunta vaivastalon lotille. Sen seinähirsiä ym. on siis käytetty Vehkalinnan rakentamiseen 1932

    VastaaPoista
  2. Eikä vaivaistalo ole koskaan ollut Pyhällössä, vaan sen naapurikylässä Turkialla, jossa tuo paikka on.

    VastaaPoista
  3. Vaivastalo on siis purettu ja siiretty Vehkalinnan runkotarpeiksi? Kiitos tiedosta

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita