keskiviikko 15. elokuuta 2018

Hamina / Haminan rauhan muistokivi

Tänään jatketaan samalla paikalla, missä olimme eilenkin. Kuten mainitsin, niin paikalla sijaitsi aikoinaan komendantintalo, missä allekirjoitettiin Haminan rauhansopimus vuonna 1809. Taloahan ei enää ole, koska paikalla rakennettiin Johanneksen kirkko, joka valmistui 1843. Tämän päiväinen kohteemme onkin aivan Johanneksen kirkon nurkalla. Siirrytäänpä ajassa reilut 200 vuotta taaksepäin...
Haminan rauhansopimuksen muistokivi on Johanneksen kirkon seinustalla

Loppukesällä 1809 Haminan rauhanneuvottelut pyörähtivät käyntiin ja ilmeisesti keisari Aleksanteri I oli päättänyt, että neuvottelut käydään Haminassa. Kumpikaan valtion päämies ei paikalle kuitenkaan vaivautunut, vaan heidän edustajansa hoitivat neuvottelut. Venäjän edustajina toimivat kreivi Rumjantsev ja suomalaissyntyinen kreivi David Alopaeus. Ruotsi lähetti paikalle vapaaherra Curt Bogislauksen, Christopher von Stedingkinin ja Anders Skjöldebrandtin.
Muistokivi on melkoisen vaatimaton

Maiden edustajat majoittuivat raatihuoneentorin vastakkaisille puolille. Venäläiset majoittuivat komendantintaloon ja ruotsalaiset ns. Trykinin taloon, joka vaurioitui myöhemmin viime sodissa ja purettiin vuonna 1946. Itse neuvotteluissa venäläiset olivat määrätietoisia ja ruotsalaiset eivät saaneet mitään helpotuksia. Rajalinja vedettiin Tornionjokeen ja siinähän se on vieläkin... Itse rauhansopimus allekirjoitettiin molempien valtuuskuntien majapaikoissa, mutta nykyisin paikalla oleva Haminan rauhan muistokivi noteeraa vain venäläisten majapaikkana käyttämän komendantintalon. Sinänsä mitätön pikkuseikka, mutta ehkä vielä joskus Trykinin talon tontille kiinnitetään muistolaatta tämänkin muistoksi?

Itse muistomerkin historia on jäänyt historian hämärään, koska en löytänyt mitään mainintaa sen pystyttäjästä enkä pystytysvuodesta. Ehkä joku paikallinen osaa taas auttaa tässäkin asiassa? Koska tärkeät tiedot puuttuvat, niin ainakin muistokiven tekstin voin kirjoittaa tähän. Se kuulee seuraavasti:

”Tällä paikalla sijainneessa maaherran talossa ovat asuneet kuninkaat Kustaa III ja Kustaa IV Adolf. Samassa talossa luovuttivat Ruotsin valtuutetut, kenraalit Skjöldenbrand ja Stedingk Suomen syyskuun 17 p:nä 1809 Venäjän valtuutetuille ulkoministeri Rumjantseffille ja Kreivi Alopaeukselle”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita