keskiviikko 1. elokuuta 2018

Hamina / Kotterinmäen tukikohta

Willimies on ihan loppu. Minulla on ollut vihollisena koko kesän saakelinmoinen helle, mikä on imenyt minusta kaikki mehut. Ensi viikon maanantaina pitäisi aloittaa työt, mutta innostus on kyllä melko matalalla ellei nämä helteet väisty. Takana on myöskin viime viikonloppuna tehty reissu Tsarskoje Seloon ja etenkin Katariinan palatsiin. Paikan päällä oli tappohelle, mutta nyt on meripihkahuone kuitenkin nähty. Itse asiassa meripihkahuone oli upea, mutta ei se oikeastaan saanut minussa aikaan VAU-efektiä....
Kotterinmäki on järeää kalliota

No, talvisodassa suomalaisilla oli toisenlainen vihollinen kuin helle. Rauhantulo ei myöskään saanut suomalaisia luopumaan näkemyksestä, että vihollinen tulee idästä. Niinpä suunnittelu puolustuslinjan rakentamisesta päätettiin 11.5.1940 ja työt alkoivat Virolahden - Luumäen välillä. Rakennustyömaa olikin aikanaan massiivinen ja paljon saatiinkin aikaiseksi. Linnoitusketjua nimitetään tietenkin Suomen Salvaksi eli tutummin Salpa-linjaksi.
Juoksuhautaa kallion laella

Ei ole aikoinaan lapiota tarvittu kaivuuhommiin

Tämän linjauksen taakse rakennettiin myös linnoitteita syvyyden saamiseksi puolustukseen. Nämä linnoitteet asettuvat linjalle Hamina - Kannusjärvi - Turkia - Taavetti. Tästä linjasta Mannerheim antoi määräyksen elokuun alussa 1940. Näihin rakennelmiin kuuluu myös päivän kohteemme Kotterinmäen tukikohta.
Kotterinmäellä satoi kun vierailimme paikalla, mutta saahan tuosta selvää...

Kotterinmäen tukikohdan muistomerkki

Täällä on entistettynä pätkä kallioon louhittua juoksuhautaa ja tietenkin muistomerkki! Muistomerkin on pystyttänyt paikallinen kylätoimikunta, mutta paljastusvuosi on minulle täysi mysteeri... eiköhän siihenkin saada lähipäivien aikana päivitystä paikallisten toimesta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita