perjantai 14. syyskuuta 2018

Hamina / Hitonpesä

Pitkästä aikaa vuorossa on luontokohde, mistä kiistellään, onko se ihmisen vai luonnon tekemä. Itselleni ei ainakaan jäänyt pienintäkään epäilystä, etteikö se olisi ihmisen tekemä. Siitä kertoo jo mäenrinteessä oleva suuaukko, joka on noin puoli metriä halkaisijaltaan. Lisäksi reiästä sisään tuijottamalla selviää että se on vastaavaa kiviainesta kuin Lappeenrannan Hujakkalassa oleva Pirunpesä. Sitä on erittäin helppo laajentaa kaivamalla, mutta tästä Haminan Hitonpesästä ei ole tehty kovinkaan isoa.
Hitonharjunmäellä on laavu retkeilijöille

Kuopan koko on reilut pari metriä kanttiinsa ja se on ilmeisesti kivikauden ajan ihmisten tekosia. Alueelta on näet löytynyt kvartsi-iskoksista ja muitakin vastaavia kaivantoja kvartsisuonien läheisyydessä. Ilmeisesti kyseessä onkin ollut kivikauden ihmisten raaka-ainevarasto? Tähän teoriaan ainakin uskoo Museovirasto. Niinpä paikalla on myös rauhoitettu-kyltti, joten en mennyt kuoppaan siaään. Toivottavasti sinne eivät mene muutkaan...
Paikalle vie polku

Hitonpesä, reikä mäen kyljessä

Seinämästä näkee kuinka murenevaa se on

Kivikauden sällien työnjälkeä

PS. Käytän paikasta nimeä Hitonpesä, koska paikka sijaitsee Hitonharjunmäellä. Toiset kutsuvat paikkaa Pirunpesäksi. No, aivan sama, mutta paikka on näkemisen arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita